Više od 40 zemalja kritikovalo Kinu zbog represije nad Ujgurima

tačno.net
Autor 22.10.2021. u 08:53

Više od 40 zemalja kritikovalo Kinu zbog represije nad Ujgurima

foto: AFP

Više od 40 uglavnom zapadnih zemalja kritikovalo je Kinu na sastanku Ujedinjenih nacija (UN) 21. oktobra zbog represije nad Ujgurima i drugim verskim i etničkim manjinama u regionu Xinjiang.

Kuba je odmah potom objavila saopštenje u ime 62 zemlje u kojem se navodi da je ono što se dešava u Xinjiangu unutrašnja stvar Kine i odbacuju sve optužbe kao “politički motivisane” i zasnovane na “dezinformacijama”.

Ubrzo se oglasio kineski ambasador u UN-u Zhang Jun, koji je osudio “neosnovane optužbe” i “laži” i optužio Sjedinjene Države i još nekoliko potpisnika izjave da “koriste ljudska prava kao izgovor za izazovanje konfrontacije”.

Zemlje koje su potpisale izjavu u kojoj kritikuju Kinu, a koju je pročitao francuski ambasador u UN-u Nicolas De Riviere na sastanku Komiteta za ljudska prava Generalne skupštine UN-a, izrazile su posebnu zabrinutost zbog, kako se navodi, verodostojnih izveštaja o logorima za prevaspitavanje u Xinjiangu.

Veruje se da je do dva miliona Ujgura i drugih muslimanskih manjima smešteno u rasprostranjene logore širom Xinjianga, prema izveštaju američkog State Departmenta.

Peking je u početku negirao postojanje kampova.

Ali, suočen sa dokazima, sada tvrdi da su kampovi zapravo objekti za “prevaspitavanje”, odnosno “preškolovavanje”, te da se koriste za borbu protiv terorizma.

RSE

Tagovi:
tačno.net
Autor 22.10.2021. u 08:53