Više od 550 umrlih i 28.000 oboljelih od koronavirusa

AJB
Autor 6.2.2020. u 09:05

Više od 550 umrlih i 28.000 oboljelih od koronavirusa

Foto: EPA

Broj smrtnih slučajeva od novog koronavirusa u Kini se povećao za 73 u četvrtak i sada iznosi 563, navodi Al Jazeera, pozivajući se na agencije i svoje izvore, te dodaje kako je ovo treći dan zaredom kako se govori o rekordnom dnevnom povećaju broja umrlih.

Stručnjaci povećavaju napore kako bi pronašli vakcinu za bolest koja je blokirala mnoge kineske gradove te u karantin stavlja hiljade ljudi širom svijeta.

Provincija Hubei, iz koje je ova bolest i krenula, u srijedu je prijavila 70 novih smrtnih slučajeva i 2.987 novih oboljelih.

Pacijenti su preminuli i u gradu Tianjing, sjeveroistočnoj provinciji Heilongjiang, te provinciji Guizhou, na jugozapadu.

Brodovi u karantinu

Hubei, provincija u centralnoj Kini, blokirana je skoro dvije sedmice sa zatvorenim željezničkim stanicama i aerodromima te blokiranim cestama.

Virus sličan gripi je prvo identificiran u glavnom gradu provincije Wuhanu i vjeruje se kako potiče sa tržnice s morskim životinjama u gradu.

Dva smrtna slučaja su ranije prijavljena van centralne Kine, na Filipinima i u Hong Kongu.

Stotine stranaca su evakuirani iz grada i stavljeni u karantin širom svijeta, a na hiljade putnika i članova posade su blokirani na dva broda kruzera u Japanu i Hong Kongu.

Desetak slučajeva oboljenja je potvrđeno na brodu “Diamond Princess” u japanskoj luci Yokohama, objavilo je japansko Ministarstvo zdravlja i dodalo kako je sad riječ o ukupno 20 oboljelih na brodu sa 3.700 osoba.

Na brodu “World Dream” u Hong Kongu u karantinu je oko 3.600 putnika i članova posade nakon tri slučaja oboljenja.

U Sjedinjenim Američkim Državama je još 350 Amerikanaca, evakuiranih iz Wuhana, stavljeno u karantin, uz 50 onih koji su od prije u karantinu.

Tim stručnjaka uskoro u Kini

Veliki broj aviokompanija je suspendirao ili ograničio letove u Kinu, a nekoliko država, uključujući SAD, zabranile su ulazak svima onima koji su bili u Kini protekle dvije sedmice.

Stotine stručnjaka će biti na skupu u Ženevi 11. i 12. februara kako bi pokušali naći načina borbe protiv širenja virusa, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) te dodala kako će “uskoro” multinacionalni tim predvođen WHO-om otići u Kinu.

Upitan za komentar na objave o pronalasku lijeka, glasnogovornik WHO-a Tarik Jašarević je rekao: “Nema poznatog efikasnog lijeka protiv 2019-nCoV (virus)”.

Kineska Državna zdravstvena komisija objavila je kako su 5. februara širom države prijavljena 3.694 nova slučaja oboljenja te kako ih u kini sada ima 28.018.

Van Kine je 258 slučajeva u drugim državama i regijama, navodi Reuters.

AJB

AJB
Autor 6.2.2020. u 09:05