Više od 600 slučajeva zlostavljanja zabilježeno u Katoličkoj crkvi u Italiji

 RSE
Autor 18.11.2022. u 08:32

Više od 600 slučajeva zlostavljanja zabilježeno u Katoličkoj crkvi u Italiji

foto: reuters

Italijanska katolička crkva prikupila je 613 dosijea o slučajevima zlostavljanja u poslednje dvije decenije, saopštio je generalni sekretar Biskupske konferencije Italije (CEI) u četvrtak u Rimu.

Slučajevi su prebačeni vatikanskoj kancelariji za Doktrinu vjere, objasnio je Đuzepe Baturi (Giuseppe Baturi), prenosi njemačka agencija DPA.

To su izvještaji žrtava ili dosijei o navodnim počiniocima nad više žrtava, zbog čega 613 ne odražava broj ljudi koji su zlostavljani, objasnio je Baturi.

Uključeni su, kako je rekao i slučajevi koji su već arhivirani. Baturi je to izjavio na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen izvještaj o zaštiti maloljetnika u Crkvi.

Ova studija, koja pokriva 2020. i 2021. godinu, pokazuje da see u tim godinama javilo 89 navodnih žrtava koje su prijavile seksualno uznemiravanje, seksualni odnos ili neprikladno ponašanje u crkvi.

Većina žrtava je imala između 10 i 18 godina u vrijeme zločina. Slučajevi su aktuelni ili datiraju iz prošlosti. Pored toga, prijavljeno je 68 navodnih počinilaca, dodaje se u izvještaju.

Nešto manje od polovine su bili sveštenstvo (30), članovi crkve (23) i parohijani (15), navodi se u saopštenju. Za ovaj izveštaj, CEI je, zajedno sa stručnjacima, ispitao svojih 226 eparhija.

Oko 73% odgovorilo je “Ovo je veoma ozbiljan čin i grijeh”, rekao je Lorenco Gizoni, šef nacionalne službe za zaštitu djece italijanske crkve.

Glavna grupa za podršku žrtvama l’Abuso kritikovala je što se ne pominje kompenzacija, te što je crkva pružala premalo podrške žrtvama.

RSE

 RSE
Autor 18.11.2022. u 08:32