Više pobunjenika sa Capitola uhapšeno i optuženo

tačno.net
Autor 10.1.2021. u 09:22

Više pobunjenika sa Capitola uhapšeno i optuženo

foto: New York Post

Među uhapšenima je i ‘QAnon šaman’, čije su fotografije obišle svijet nakon njihovog nasilnog upada u Kongres SAD-a u Washingtonu.

Trojica pristalica Donalda Trumpa, uključujući “QAnon šamana”, čije su fotografije obišle svijet nakon njihovog nasilnog upada u Kapitol, uhapšeni su i optuženi, saopćilo je Ministarstvo pravde.

Jacob Anthony Chansley, drugim imenom Jake Angeli, gol do pasa, s bizonskim rogovima na glavi, koji je privlačio fotografe i kamere postavljene posvuda na Capitolu, uhapšen je i optužen za nezakonit upad i nasilno ponašanje na Capitolu, navodi se u saopćenju.

“Taj je čovjek imao koplje dugo dva metra, s američkom zastavom privezanom ispod oštrice”, ističe se u saopćenju.

U optužnici se dodaje da je Chansley u četvrtak nazvao Federalni istražni biro (FBI) kako bi potvrdio da je bio na Capitolu.

Rekao je da je bio “sudionik grupne akcije organizirane zajedno s drugim ‘domoljubima’ iz Arizone na predsjednikov poziv svim ‘domoljubima’ da dođu u Washington 6. januara”, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

‘Digitalni vojnik QAnona’

Taj tridesetogodišnjak iz Arizone, koji za sebe kaže da je “duhovni ratnik” i prozvao se “vukom iz Yellowstonea”, zapažen je na skupovima podrške Trumpu u Phoenixu zadnjih mjeseci, zahvaljujući svom pokrivalu na glavi.

Predstavlja se kao “digitalni vojnik QAnona”, urotničkog pokreta čiji je Trump junak i koji na upad u Kongres gleda kao na slavodobitnu pobjedu.

Adam Johnson, tridesetogodišnjak s Trumpovom kapom, koji se na fotografiji smiješi dok odnosi stalak predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi, uhapšen je u petak na Floridi.

Optužen je po istim tačkama, ali i za krađu, iako je stalak Pelosi pronađen narednog dana u jednom hodniku.

Derrick Evans, zastupnik parlamenta Zapadne Virginije, koji se snimao dok nasilu provaljuje u Kongres vičući “Derrick Evans je na Capitolu!”, uhpšen je u petak u svom domu i optužen za nezakonit upad i nasilno ponašanje.

Objavljeno još 13 optužnica

Mjesni zastupnik, koji je u subotu rekao da podnosi ostavku, direktno je prenosio svoje “poduhvate” na Facebooku, a u optužnici se navodi da je gurao ljude oko sebe da provale vrata Capitola, vičući “Mičite se, mičite se!” i zatim: “U zgradi smo!”

Poslije je na Facebooku objavio saopćenje u kojem tvrdi da nije sudjelovao u uništavanju i da se na Capitol probio kao “nezavisni predstavnik medija, kako bi snimio historijski događaj”.

U tri optužnice ističe se da su optuženici ilegalno upali u saveznu zgradu “u trenutku dok je u njoj bio potpredsjednik Mike Pence”, što otežava njihov slučaj.

Ministarstvo pravde je još u petak objavilo 13 optužnica za upad i poticanje nereda i izvijestilo da je u Arkansasu uhapšen Richard Barnett, aktivist za pravo na nošenje oružja, snimljen s jednom nogom na radnom stolu Nancy Pelosi.

Prije odlaska ostavio je čelnici demokrata u Kongresu uvredljivu poruku.

Među osobama koje se krivično goni je muškarac koji je u automobilu parkiranom blizu Kongresa imao 11 “Molotovljevih koktela”, jedan koji je tukao policajca i treći koji je pred zgradu Kongresa došao s napunjenim vatrenim oružjem.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 10.1.2021. u 09:22