Vlada zatvara sedam džamija i protjeruje imame

kurier.at
Autor 8.6.2018. u 17:21

Izdvajamo

  • „Muslimanski vjernici nisu zaslužili da generalno stoje pod sumnjom. Zato ih moramo „štititi od zloupotrebe pojedinaca“, naglašava vicekancelar Heinz-Christian Strache. On se žali na popustljivost prethodne vlade i “posebno Beča pod gradonačelnikom Häuplom.” „Paralelna društva nemaju mjesta u našoj zemlji“, kaže Kurz. U okvirima Zakona o islamu treba spriječiti da se iz inostranstva vrši uticaj na religijsku praksu u Austriji.

Povezani članci

Vlada zatvara sedam džamija i protjeruje imame

Foto: APA/ROBERT JAEGER

Među ostalima pogođena je i bečka džamija „Sivih vukova“. Moglo bi biti protjerano skoro 60 imama.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Vlada je u petak ujutro najavila prve konsekvence iz provjere muslimanskih udruženja i džamija. Doći će do protjerivanja imama i zatvaranja selafističkih ustanova.

Naprimjer biće zatvorena jedna džamija na Antonsplatzu u dijelu Beča Favoriten. Udruženju “Nizam-i Alem”, koji je pod uticajem desničarsko ekstremnih „Sivih vukova“ – a time i turske federacije – biće zabranjeno da tamo održava vjerske rituale (ibadet). Ukupno će biti zatvoreno sedam džamija, rekao je kancelar Sebastian Kurz na konferenciji za novinare.

Od tih sedam šest pripada Arapskoj kulturnoj zajednici: dvije u Gornjoj Austriji, jedna u Koruškoj i četiri u Beču. Tako se tamo više neće moći klanjati niti obavljati vjerska nastava. Osim toga cijela Arapska kulturna zajednica biće raspuštena zbog salafističkih djelatnosti, objasnio je Gernot Blümel u funkciji ministra kulture.

Mjere u „borbi protiv političkog islama“, koju vlada ima za cilj, baziraju se na provjeri Ureda za kulturu i ministarstva unutrašnjih poslova u skladu za zakonom o islamu i zakonom o udruženjima. U postupku se usko sarađivalo i dogovaralo sa Islamskom vjerskom zajednicom (IGGÖ), kaže Blümel.

Prema IGGÖ džamija na  Antonsplatz radila je ilegalno bez dozvole. Početkom marta pojavile su se fotografije male djece koji  tamo pokazuju ekstremistički pozdrav vukova.

40 imama pred protjerivanjem

Zatraženo protjerivanje od 40 imama ATIB-a (Tursko – islamska unija prim.prev.) počiva prema ministru unutrašnjih poslova Herbertu Kicklu na prekršajima protiv zabrane finansiranja iz inostranstva. Kockl kaže: „Legalan prihod je pretpostavka za dozvolu boravka. Ali prihod ne može biti legalan ako je u suprotnosti sa zakonom o islamu.“

Međutim radi se o „grupi od više od 60 imama“ (podaci variraju između 62 i 65), a uključujući članove njihovih porodica oko 150 dozvola boravka neće biti produženo. U 40 slučajeva radi se o obradi zahtjeva za dozvolu boravka. U 11 slučajeva to je vezano za odgovarajući postupak Saveznog ureda za strance i azil a dva su već dobili negativno rješenje. Ostali ATIB imami još nisu podnijeli zahtjeve za produžetak vize i zato nisu u postupku provjere.

U cijeloj Austriji ima 260 imama

U cijeloj Austriji ima oko 260 imama. Aktualnim mjerama pogođeni su samo oni koji rade za ATIB – jer ih jednom obilaznom konstrukcijom plaća turski ured za religiju Diyanet. Kako je izvještavano plaćanje ide preko jedne personalne agenture u Belgiji.

„Muslimanski vjernici nisu zaslužili da generalno stoje pod sumnjom. Zato ih moramo „štititi od zloupotrebe pojedinaca“, naglašava vicekancelar Heinz-Christian Strache. On se žali na popustljivost prethodne vlade i “posebno Beča pod gradonačelnikom Häuplom.”

„Paralelna društva nemaju mjesta u našoj zemlji“, kaže Kurz. U okvirima Zakona o islamu treba spriječiti da se iz inostranstva vrši uticaj na religijsku praksu u Austriji.

kurier.at

kurier.at
Autor 8.6.2018. u 17:21