Vladajuća partija traži rekonstrukciju Vlade

tačno.net
Autor 16.12.2013. u 11:24

Vladajuća partija traži rekonstrukciju Vlade

Ukrajinska vladajuća partija u ponedjeljak je pozvala na rekonstrukciju Vlade, u pokušaju političkih lidera ove države da okončaju najtežu političku krizu u ovoj državi u proteklih deset godina.

„Zahtijevamo od (premijera Mikolu) Azarova da reformira 90 posto sastava Vlade“, kazala je novinarima poslanica Ana German iz Partije regija predsjednika Viktora Janukoviča nakon sastanka sa šefom Vlade Azarovim, prenosi agencija AFP.

„Premijer je kazao kako će danas prenijeti stav predsjedniku i da će sigurno doći do nekih zaključaka“, istakla je nakon sastanka iza zatvorenih vrata na kojem je prisustvovao kompletan sastav Vlade.

Najgora politička kriza

German, nekadašnja pomoćnica Janukoviča, rekla je da nije bilo govora o ostavci aktuelnog premijera.

Janukovičeva odluka da odbaci ključne političke i dogovore o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom prošlog mjeseca, te korištenje policijske sile protiv demonstranata u danima koji su uslijedili, gurnuli su Ukrajinu u najgoru političku krizu u proteklih desetak godina.

Ova objava je uslijedila nakon što su prvi direktni pregovori Janukoviča i opozicije propali u petak.

Predsjednik je ponudio nekoliko ustupaka, uključujući amnestiju za uhapšene demonstrante, te otpuštanje ključnih zvaničnika zbog policijskog nasilja.

No, opozicija je navela kako to nije dovoljno, te zatražila ostavku Azarova i prijevremene parlamentarne i predsjedničke izbore.

Organizatori protesta, koji ulaze u četvrtu sedmicu, planiraju veliko okupljanje u utorak, istog dana kada je Janukovič planirao otputovati u Moskvu gdje bi se trebao susresti sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom kako bi razgovarali o strateškom partnerstvu.

Masovni protesti

Ukrajinski premijer Mikola Azarov kazao je da Ukrajina bira evropske integracije, prenosi agencija Anadolija.

„Kako nam je rečeno, otvorena su nam vrata Evropske unije (EU), kao i Carinske unije. Imamo priliku da biramo i odluku donosimo sami, a mi biramo integracije i Evropu“, rekao je on tokom gostovanja na jednoj ukrajinskoj televiziji.

Osvrnuvši se na odnose sa Rusijom, ukrajinski premijer je rekao da neće potpisati sporazum kojim bi Ukrajina postala članica Carinske unije, čije je potpisivanje najavljeno za sutra, u okviru pregovora Komiteta za međudržavnu saradnju Ukrajina-Rusija u Moskvi.

Ukrajinske vlasti suspendovale su pregovore sa EU 21. decembra zbog zabrinutosti od gubitka ruske podrške, što je pokrenulo masovne proteste u ovoj državi.

aljazeera.net

Tagovi:
tačno.net
Autor 16.12.2013. u 11:24

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija