Vladar iz sjene: Muhamed bin Zajed zaključio mir sa Izraelom

Dominik Peters/spiegel.de
Autor 16.8.2020. u 11:02

Vladar iz sjene: Muhamed bin Zajed zaključio mir sa Izraelom

Muhamed bin Zajed i Donald Trump 2017.  prilikom jednog susreta u Bijeloj kući. Foto: Andrew Harnik/AP

Muhamed bin Zajed vodi ratove na cijelom Bliskom istoku. On važi kao mentor brutalnih saudijskih krunskih prinčeva – i zaključio je sada uz posredovanje Donalda Trumpa mir sa Izraelom. Ko je taj čovjek?

Piše: Dominik Peters

Preveo: Ešref Zaimbegović

Pješčane plaže, sunce, trgovinski centar – Dubai sve to ima. I previše. Zbog toga turisti vole emirat na Persijskom zalivu, prije svega ogromni mall (veliki tržišni centar) u Burj Khalifa, najvišoj zgradi na svijetu.

Pandemija Corone otežala je putovanja, ali kad opet bude moguće, vjerovatno će opet godišnje dolaziti milioni turista i posjećivati bajkoviti Dubai mall.

Oni će se diviti akvarijumu sa više od 30.000 životinja, dok servis za isporuke njihovu kupovinu u najboljem tržišnom centru nosi direktno u njihovu hotelsku sobu. Oni će u vrijeme adventa jesti All-you-can-eat božićni meni u brzom restoranu za suši i čudeći se stajati pred obavezno hladećim prostorima u supermarketima pred čijim ulazom stoji upozoravajući natpis u arapskom i engleskom: „ Prodavnica svinjskog mesa, za nemuslimane“.

I možda će uskoro biti i mali ugao za košer jela za židovske kupce.

Od četvrtka to izgleda minimalno teoretski moguće: Mir je započeo na Bliskom istoku. Izrael i Ujedinjeni arapski emirati hoće da uspostave diplomatske odnose.

Razgovori o miru na telefonu – diplomatija u pandemiji

Predsjednik SAD Donald Trump moderirao je ovu promjenu kroz približavanje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i Muhameda bin Zajeda, jakog čovjeka Ujedinjenih arapski emirata.

Tri političara su se telefonski dogovorili o miru. To se može nazvati pandemijska diplomatija. Za sada postoji samo jedna izjava, nema mirovnog sporazuma. Ali i sama ova izjava je senzacija.

Izrael je do danas izopćen na Bliskom istoku. Jevrejska država zvanično održava diplomatske odnose sa Egiptom i hašemitskom kraljevinom Jordan. Uskoro i sa Ujedinjenim arapskim emiratima, kratko UAE.

Savez emirata je veliki kao otprilike Austrija i zahvaljujući svojoj nafti je bajkovito bogat – i još vrlo mlad. UAE su osnovani tek 1971. godine. Prije toga je britanska imperija kontrolisala sunitske zemlje šeika na Persijskom zalivu više od jednog stoljeća.

Tek kad su vojnici njezinog kraljevskog veličanstva napustili sunčane države na zalivu i vratili se u njihovu kišovitu domovinu, udružilo se ukupno sedam emirata u Udružene arapske emirate.

Emirat Dubai je bliješteći izlog Ujedinjenih arapskih emirata za svijet, koji sakriva pogled na tamnu stranu i time na centar moći. On leži u Abu Dabi. Tamo je krunski princ Muhamed bin Zajed, rođen 1961, jaki čovjek; stvarni vladar koji je nakon moždanog udara sposoban za vladanje.

MbZ – čovjek vojske

MbZ, kako ga također nazivaju, je obrazovan. Posjećivao je među ostalima škotsku privatnu školu Gordonstoun. Taj internat osnovao je tridesetih godina njemački reformski pedagog Kurt Hahn. Njegove ideje obilježavaju do danas i njemački elitni internat u zamku Salem.

Pored Muhameda bin Zajeda i princ Čarls i Christina Rau, udovica preminulog predsjednika Njemačke Johannesa Raua, su alumni ove škotske kovačnice kadrova. Međutim, Muhameda bin Zajeda je obilježilo prije svega jedno mjesto: kraljevska vojna akademija Sandhurst u Engleskoj.

Muhamed bin Zajed je oduševljeni pilot helikoptera. On je ostao čovjek vojske. Kao i njegov prijatelj Abdulah II, jordanski kralj i on je apsolvent Sandhursta.

11. septembra 2001. bili su obojica na sjeveru Škotske u lovu. Njihov cilj su bili zečevi, tako je ispričao čovjek koji je bio blizak krunskom princu, Robert F. Worth iz “New York Times”. On je tajnovitom krunskom princu prišao tako blisko kao do tada nijedan drugi novinar.

Dok su Muhamed bin Zajed i Abdulah II bili u lovu na zečeve, na drugoj strani Atlantika, teroristi Al Quaide su po nalogu Osame bin Ladena upravljali dva oteta aviona na tornjeve Svjetskog trgovinskog centra. Dvojica terorista dolazila su iz Ujedinjenih arapskih emirata.

Za Muhameda bin Zajeda teroristički napad bio je tačka preokreta u njegovom životu. Od tada on smatra radikalne islamiste najvećom prijetnjom za njegov emirat, region i svijet.

„Bliski istok nije Kalifornija“ upozoravao je Muhamed bin Zajed 2007. američke diplomate, kako proizlazi iz WikiLeaks depeša. Većina Arapa ne bi na slobodnim i fer izborima birala demokrate, nego islamiste ili teroriste. Razlog: nedostajuće obrazovanje. Da bi se to promijenilo treba vremena, kaže Muhamed bin Zajed. On je procjenjivao da je to pola stoljeća.

Nekoliko godina nakon njegovog upozorenja američkim diplomatima izbilo je Arapsko proljeće. I Muhamed bin Zajed se osjećao potvrđen u svojoj analizi. Revolucionari su u Tunisu, Egiptu, Libiji i Jemenu srušili svoje diktatore, stare, nacionalističke i u religioznim pitanjima umjerene autokrate. Međutim vakum političke moći u postrevolucionarnim društvima nisu ispunili demokrati sa sunčanim shvatanjima Kalifornije nego na mnogim mjestima islamisti sa političkom agendom kao kod Muslimanske braće.

Borba za moć na Bliskom istoku

Među islamskim snagama ima umjerenih struja, kao u Tunisu ali i radikalnih salafista ili džihadista kao u Libiji. Oni su preoteli revolucije brzo, efikasno i brutalno – skoro uvijek sa podrškom emirata Katar.

Katar i Ujedinjeni arapski emirati postali su nakon Arapskog proljeća novi centri moći u arapskom svijetu. Oba rivala napravili su strategijske alijanse – Katar sa Turskom, a Ujedinjeni arapski emirati sa Saudijskom Arabijom.

Muhamed bin Zajed vodi ratove na cijelom Bliskom istoku da bi realizovao svoju viziju regiona: U Jemen je poslao svoje vojnike i plaćenike da se bore, u Libiji su Ujedinjeni arapski emirati aktivni, a također na egipatskom poluostrvu Sinaj, njegove specijalne snage su proteklih godina bile angažovane.

A Muhamed bin Zajed važi kao mentor saudijskog krunskog princa Muhameda bin Salmana, koji će vjerovatno uskoro zamijeniti svoga ostarjelog oca. Oni protežiraju džihadiste i lordove rata da bi osigurali nadmoć između Persijskog zaliva, roga Afrike i Sredozemnog mora. Oba sunitska vladaoca slijede – sa malim izuzetcima – tri ista cilja:

• Muhamed bin Zajed pokušava da smanji uticaj Islamske republike Iran. Režim u Teheranu ne odustaje od svoga atomskog programa, a u proteklim godinama izgradio je u cijelom regionu snažnu mrežu šiitskih milicija.
• Muhamed bin Zajed se osim toga bori protiv egipatske Muslimanske braće, koji svoju ideologiju izvoze u cijeli arapski svijet i imaju podršku Katara i Turske.
• Osim toga Muhamed bin Zajed pokušava u svim zemljama Arapskog proljeća opet na vlast dovede stare, nacionalističke i u religioznim pitanjima umjerene autokrate.

Muhamed bin Zajed i Muhamed bin Salman dakle trenutno sa Izraelom dijele iste neprijatelje i strategijske ciljeve. Međutim, saudijski krunski princ kao budući kralj i čuvar muslimanskih svetih mjesta Meke i Medine ne može jednostavno zaključiti mir sa Izraelom. Nasuprot tomu svemoćni Muhamed bin Zajed može to i hoće to. A u Ujedinjenim arapskim emiratima se događa ono što je njegova volja.

spiegel.de

Dominik Peters/spiegel.de
Autor 16.8.2020. u 11:02