Vlasti SAD se izvinile zbog ponašanja prema izbeglicama iz Haitija

 RSE
Autor 2.10.2021. u 08:36

Vlasti SAD se izvinile zbog ponašanja prema izbeglicama iz Haitija

Agent Granične patrole SAD pokušava da spreči migrante iz Haitija da uđu u SAD, Teksas, 19. septembar 2021.

Visoki američki zvaničnik izvinio se u petak zbog načina na koji su vlasti postupale prema haićanskim izbeglicama na američko-meksičkoj granici, rekavši da se tako ne ponašaju granični službenici ili Ministarstvo za unutrašnju bezbednost.

Huan (Juan) Gonzales, viši direktor američkog Saveta za nacionalnu bezbednost za zapadnu hemisferu, to je izjavio tokom dvodnevne zvanične posete Haitiju gde je razgovarao sa lokalnim liderima o migracijama i drugim pitanjima, prenosi AP.

“Želim da kažem da je to bila nepravda, da je to bilo pogrešno”, rekao je on.

Ocenio je da “ponosni ljudi Haitija i svi migranti zaslužuju da budu tretirani dostojanstveno”.

Američka vlada nedavno se našla na udaru kritika zbog grubog postupanja prema migrantima s Haitija i šokantnih fotografija koje prikazuju pripadnika Granične patrole na konjima kako teraju migrante sa granice.

Gonzalez je bio u poseti sa Brajanom Nikolsom (Brian Nichols), pomoćnikom američkog sekretara za pitanja zapadne hemisfere, usred tekućih proterivanja Haićana iz SAD -a u njihovu domovinu.

Prema podacima Ministarstva za unutrašnju bezbednost, od 19. septembra, SAD su proterale oko 4.600 migranata sa Haitija iz Del Rija u Teksasu.

Gonzalez je rekao da je okupljanje migranata uz granicu stvara vanrednu zdravstvenu situaciju, upozoravajući one koji razmišljaju o odlasku da ne rizikuju živote.

“Opasnost je prevelika”, rekao je.

Gonzalez i Nikols prethodno su se u sredu u Majamiju sastali sa Amerikancima haićanskog i kubanskog porekla, te s premijerom Haitija Ariel Henrijem, članovima civilnog društva i političkim liderima na Haitiju u četvrtak kako bi razgovarali o migracijama, javnoj sigurnosti, pandemiji i nastojanjima da se pomogne ovoj zemlji pogođenoj zemljotresom jačine 7,2 stepena po Rihteru sredinom avgusta.

„Ne postoji funkcionalno rešenje za Haiti i njegov narod koje će biti nametnuto spolja“, rekao je Nikols, osvrnuvši se na nedavne kritike o umešanosti SAD i drugih zemalja u unutrašnje prilike u ovoj zemlji dok pokušava da se oporavi od zemljotresa i ubistva predsednika Žovenela Moiza.

“Međutim, mi u Sjedinjenim Državama smo posvećeni pružanju podrške narodu Haitija koja im je potrebna za uspeh i implementaciju sopstvene vizije,” dodao je Nikols.

RSE

 RSE
Autor 2.10.2021. u 08:36