Vođa njemačke Pegide koji pozirao kao Hitler vraća se na čelo pokreta

tačno.net
Autor 24.2.2015. u 10:29

Vođa njemačke Pegide koji pozirao kao Hitler vraća se na čelo pokreta

Njemački protuislamistički pokret PEGIDA, čiji utjecaj opada zadnjih tjedana, najavio je jučer da se u njegovo vodstvo vraća bivši čelnik Lutz Bachmann koji je u siječnju podnio ostavku.

Bachmann (42), je napustio dužnost čelnika PEGIDE 21. siječnja, kada je pokret bio na vrhuncu, pošto je u novinama objavljena njegova fotografija na kojoj ima brkove i frizuru kao Adolf Hitler kao i njegove ksenofobne izjave o izbjeglicama.

PEGIDA (njemačka kratica za “Domoljubni Europljani protiv islamizacije Zapada”), skupina nastala u Dresdenu (na istoku zemlje), koja se poslije se proširila Njemačkom, potvrdila je povratak bivšeg čelnika na svojoj stranici na Facebooku, piše dnevnik Bild.

PEGIDA ne navodi razloge povratka, ali je Bachmann osporio vjerodostojnost fotografije objavljene u britanskom časopisu The Guardian na kojoj ima zalizanu kosu i kratke brkove, rekavši da na izvornoj fotografiji “nije imao brkove”.

Nakon podjela u vrhu pokret je počeo gubiti snagu

Utjecaj tog pokreta osnovana 20. listopada 2014. rastao je iz tjedna u tjedan, a na njegovu skupu održanom 12. siječnja u Dresdenu okupilo se čak 25.000 ljudi. Nakon prijetnje napadom i podjela u vrhu pokret je počeo gubiti snagu.

Na šesnaestoj “večernjoj šetnji” u ponedjeljak 23. veljače, u Dresdenu okupilo 5000 ljudi, izvijestila je agencija dpa prenoseći podatke policije, što je nešto više u odnosu na 4000 prošlog tjedna.

index.hr

tačno.net
Autor 24.2.2015. u 10:29