Istorijska presuda u opasnosti

Vrhovni sud preispituje pravo na pobačaj

fek/Reuters/AP
Autor 18.5.2021. u 16:57

Vrhovni sud preispituje pravo na pobačaj

Zagovornici liberalne politike pobačaja pred Vrhovnim sudom u Vašingtonu (arhivski foto) – – Foto: TOM BRENNER / REUTERS

Američka savezna država Misisipi (Mississippi) želi ograničiti pravo na pobačaj, međutim, to proturječi saveznom pravu. Sada Vrhovni sud treba da preuzme slučaj, a to bi moglo imati dalekosežne posljedice.

Pišu: fek/Reuters/AP  – 18.05.2021.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

SAD možda stoje pred temeljnim promjenama kod pravnih osnova za prekid trudnoće. Vrhovni sud je odlučio u ponedjeljak da preispita jedan zakon savezne države Misisipi koji dozvoljava prekide trudnoće najkasnije do 15. tjedna. Ukoliko bi oni došli do zaključka da je ovaj zakon u skladu sa ustavom, to bi moglo znatno ograničiti dosadašnju saveznu regulaciju.

Od presedana Roe protiv Wade iz 1973. godine širom države važi da je pobačaj dozvoljen do trenutka kada je fetus i van majčinog tijela sposoban za život. Sa medicinskog stanovišta to je između 24. i 28. tjedna trudnoće.

Prihvate li sada sudije Vrhovnog suda ipak stav suda iz Misisipija, bio bi potkopan centralni dio istorijske presude.

Roe protiv Wade važi kao prekretnica u liberalnoj sudskoj praksi

Roe protiv Wade je jedna od najspornijih presuda koje je izrekao Vrhovni sud. Zagovornici u njoj vide prekretnicu u istoriji liberalne sudske prakse u SAD. Međutim, već decenijama pokušavaju, posebno ultrakonzervativni protivnici pobačaja, da sruše to pravilo i da dovedu do temeljne zabrane prekida trudnoće. Oštriji zakon u Misisipiju su progurali republikanci.

Biden hoće da brani liberalnu politiku pobačaja

Govornica Bijele kuće Jen Psaki naglašava da se predsjednik Joe Biden zalaže za odbranu prava na pobačaj. To važi neovisno od ishoda ispitivanja od strane Vrhovnog suda.

Nancy Northup, predsjednica Centra za reproduktivna prava (Center for Reproductive Rights), koja zagovara prava na pobačaj, uznemirila je revizija Vrhovnog suda. Vrhovni sud ne može potvrditi zakon iz Misisipija bez da ne stavi van snage osnovne sadržaje presude Roe protiv Wade, rekla je Northup, prema agenciji AP.

Trenutni sastav Vrhovnog suda također je razlog za zabrinutost zagovornika pobačaja. Tamo su konzervativni suci u prednosti sa šest prema tri. To duguju bivšem republikanskom predsjedniku Donaldu Trumpu, kojem je tokom njegova mandata bilo dopušteno nominirati trojicu sudaca. Odluka Vrhovnog suda očekuje se u narednih godinu dana.

spiegel.de

 

 

fek/Reuters/AP
Autor 18.5.2021. u 16:57