Vrhovni sud proglasio prinudnu pauzu za nevažeću: Katastrofa za Johnsona

Isabella Reichert
Autor 25.9.2019. u 10:00

Vrhovni sud proglasio prinudnu pauzu za nevažeću: Katastrofa za Johnsona

Foto: pr.scr. spiegel.de

Vrhovni sud je odlučio: Naređena prinudna pauza parlamentu od strane Borisa Johnsona nije samo nezakonita nego je i nevažeća. Presuda jedva da je mogla biti oštrija.

Piše: Isabella Reichert
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Sudije su trebale jedan dan više za razmišljanje ali sada je odluka donesena. Njihova presuda ima istorijski opseg. Ona ne bi trebalo samo da presudi u  borbi za moć između premijera Borisa Johnsona i parlamenta nego da razjasni kako je moć u Kraljevstvu razdjeljena između vlade, parlamenta, sudova i kraljice. Presuda koji je pročitala predsjednica Vrhovnog suda Lady Hale nije mogla ispasti jasnija.

Kako glasi presuda?

Vrhovni sud morao je presuditi oko dva različita problema:

  • Prvo: Da li je sukob oko pauze parlamenta uopšte slučaj za sud? Da, odlučilo je svih jedanaest sudija jednoglasno. Londonski visoki sud odlučio je prije toga da je Johnsonov postupak čisto politički i da tako nije stvar za sud. Najviši sud Škotske odlučio je drugačije i proglasio pauzu parlamenta za nezakonitu. Zbog različitih presuda morao je Vrhovni sud prvo riješiti ovo pitanje.
  • Drugo: Je li Johnson radio zakonito? I ovdje su jedanaest sudija presudili jednoglasno: Prisilna pauza parlamenta nije zakonita. I išli su još dalje: Odgoda je u cjelini nevažeća, dakle parlament uopšte nije na odmoru. “Null and of no effect”, rekla je Hale, plan Johnsona je nula i ništavan.

U obrazloženju Lady Hale je pročitala da prisilna pauza u svojoj formi nije „normalna“ jer bi spriječavala parlament da u pet od osam tjedana do datuma Brexita ispuni svoje obaveze. Normalan bi bio prekid od četiri do šest dana.

Johnsonov prijedlog kraljici da odobri odgodu nije bio zakonit jer je imao efekat da spriječi parlament u ispunjavanju njegovih konstitutivnih obaveza. „ Parlament nije suspendovan, to je jedinstveno mišljenje suda“, rekla je sutkinja.

Vlada je u svojoj odbrani argumentovala da se kod odgode radi o normalnom postupku za okončanje jednoga perioda zasjedanja. Sa govorom kraljice trebalo bi 14. oktobra da započne novi.

Najviši škotski sud je nasuprot tomu u prethodnom procesu došao do presude da je Johnson postavio parlamentarnu pauzu sa pet tjedana namjerno dugo da bi svoj kurs Brexita mogao provesti bez prigovora parlamenta. On je od kraljice sakrio svoje stvarne namjere oko odgode da bi dobio njenu suglasnost.

Sudije su dakle presudile u korist tužitelja protiv Johnsona. To je na jednoj strani aktivistkinja Gina Miller sa prominentnim pristalicama kao što je nekadašnji premijer John Major koja je tužila u Londonu. Na drugoj strani u Škotskoj je 79 parlamentaraca pod vođstvom SNP poslanice Joanne Cherry podiglo optužbu.

Koje posljedice ima presuda?

Za Borisa Johnsona presuda predstavlja katastrofu:

  • Propao je njegov plan da parlament umiri do kratko pred datum Brexita 31. oktobra i tako isključi dalje intervencije protiv njegovog tvrdog kursa. Veliki dio poslanika je protiv Johnsonove namjere da u slučaju nužde izađe iz EU bez dogovora sa Briselom.
  • Osim toga Johnson je presudom diskreditovan – iako je Hale izričito rekla da Johnsonovi motivi ne igraju ovdje nikakvu ulogu. Vlada ne može protiv presude uložiti žalbu.

Britanski parlament izlazi kao pobjednik iz ovoga procesa – on može odmah ponovo zasjedati. Sutkinja Hale je rekla da je sada obaveza predsjednika Donjeg doma Johna Bercowa, da odluči o predstojećim koracima. Bercow je nakon objave presude rekao da bi parlament trebao opet zasjedati u srijedu u 11.30 sati.

Parlamentu ostaje time teoretski dovoljno vremena da provede glasanje o nepovjerenju i ako se prikupi dovoljno glasova za drugoga poslanika Johnsonu oduzme premijerski položaj. Jedna višepartijska većina mogla bi nastati iz spremnosti mnogih poslanika da spriječe tvrdi Brexit. U ovome pogledu presuda daje novu šansu.

I kraljica može odahnuti i dalje uživati u odmoru na njenom zamku Balmoral u Škotskoj. Dok Johnsonov advokat prošlih dana nije htio isključiti da bi premijer u slučaju sumnje u presudu mogao od kraljice zatražiti novu odgodu, sada bi taj scenario mogao biti manje vjerovatan.

Kakve su reakcije?

Već prije objave presude čuli su se glasovi da bi Johnson u slučaju poraza pred sudom morao odstupiti kao premijer. Dominic Grieve, nekadašnji generalni tužilac, rekao je da je Johnson „neodrživ“ ukoliko je prevario kraljicu. Da je to tako bilo utvrdio je sada sud. I sve opozicione partije zahtjevaju ostavku Johnsona:

Šef opozicije Jeremy Corbyn izjasnio se na aktuelnom tekućem zasjedanju laburističke partije o presudi i preporučio Johnsonu „da razmisli o svojoj poziciji  i da će postati najkrače vladajući premijer svih vremena“. Treba se isključiti mogućnost No-Deala, održati nove izbore i izabrati novu vladu koja će respektovati demokratiju, preporučio je on svojim partijskim kolegama.

Joanna Cherry iz škotske SNP i vodeća tužiteljica u Škotskoj protiv parlamentarne pauze rekla je: „Pozicija Borisa Johnsona je neodrživa i on bi sada trebao imati dovoljno hrabrosti da podnese ostavku.“

Šefica liberaldemokrata, Jo Swinson, rekla je: „Sud je presudio ono što smo mi svi već znali: Boris Johnson je dokazao da je neprikladan za poziciju premijera.“

spiegel.de

Isabella Reichert
Autor 25.9.2019. u 10:00

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija