Vrhovni sud ukinuo restriktivni zakon o pobačaju u Luizijani

Anna-Sophie Schneider
Autor 30.6.2020. u 15:23

Vrhovni sud ukinuo restriktivni zakon o pobačaju u Luizijani

Vrhovni sud u Vašingtonu

Foto: Alexander Drago/REUTERS

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Rijetko koja tema izaziva u SAD tako žučnu diskusiju kao pravo na pobačaj. Pojedine savezne države stalno pooštravaju zakone i time ograničavaju mogućnosti za legalne pobačaje. Sada je Vrhovni sud restriktivni zakon o pobačaju savezne države Luizijane ukinuo.

Vrhovni sud u Vašingtonu proglasio je zakon o dozvolama za ljekare protuustavnim, a on bi prema procjenama kritičara imao za posljedicu zatvaranje klinika za pobačaje u konzervativnim južnjačkim državama. Zakon je postavio suviše visoke „prepreke“ za žene koje bi htjele preduzeti prekid trudnoće, objasnili su sudije.

Provedbom ovoga zakona broj i regionalna podjela klinika za pobačaje bi se „drastično“ smanjila. To bi mnogim ženama „onemogućilo“ da u saveznoj državi preduzme „siguran, legalan pobačaj“.

Pod Trumpom se Vrhovni sud pokrenuo u desno

Zakon iz 2014. propisuje da ljekari koji vrše pobačaje u Luizijani moraju dobiti odobrenje u bolnici, koja je manje od 50 km udaljena od njihove prakse. Zagovornici to argumentuju sa dobrobiti žena u slučaju komplikacije. Protivnici zakona naprotiv vide u tekstu pokušaj da se ograniči pravo na prekid trudnoće. Za ljekare je izuzetno komplikovano dobiti zahtijevano odobrenje.

Vrhovni sud je 2016. godine sličan zakon savezne države Teksas proglasio nevažećim. Nakon toga Vrhovni sud se pokrenuo u desno: Predsjednik SAD Donald Trump je imenovao dva nova konzervativna suca. Konzervativni lager time ima većinu među devet sudija.

Odluka od ponedjeljka je bila tijesna sa pet prema četiri glasa. Konzervativni predsjednik Vrhovnog suda John Roberts pridružio se odluci četvorici liberalnih sudija.

Odlučujuća je bila odluka suda iz 2016. godine

Robert je pritom ukazao na odluku suda iz 2016: Pošto su tekstovi zakona iz Teksasa i Luizijane bili skoro identični Vrhovni sud je u slučaju Luizijane bio vezan za svoju odluku u slučaju Teksasa. Međutim Roberts je objasnio da je on tada odluku za Teksas smatrao pogrešnom i da i dalje misli tako.

Pravo na pobačaj pripada već decenijama najspornijim unutrašnjopolitičkim temama u SAD – i moglo bi i pred predsjedničke izbore u novembru opet igrati značajnu ulogu. Trump je izbore 2016. dobio i zahvaljujući jakoj podršci religioznih desničara za koje je ukidanje prava na pobačaj jedna od ključnih tema.

spiegel.de

Anna-Sophie Schneider
Autor 30.6.2020. u 15:23