Vrhunac grčke tragedije: U Atini gore zgrade, kina, restorani i banke-VIDEO

Autor 13.2.2012. u 09:06

Vrhunac grčke tragedije: U Atini gore zgrade, kina, restorani i banke-VIDEO

Najmanje deset zgrada u centru Atine zapaljeno je večeras tokom masovnih protesta zbog novih mjera štednje o kojima upravo raspravlja grčki parlament.

TV snimci prikazuju jednu trospratnicu koja je potpuno zahvaćena plamenom dok vatrogasci nastoje da ugase požar, prenosi AP.

Među zapaljenim zgradama su jedna banka, kino, prodavnica mobilnih telefona i kafeterija, saopštila je vatrogasna služba. Za sada nema informacija o tome da li se neko nalazio u zapaljenim zgradama.

Desetine specijalaca formiralo je kordone da bi spriječili demonstrante da izvrše juriš na zgradu parlamenta. Povređeno je nekoliko demonstranata i policajaca, a privedeno je i više učesnika protesta, saopštile su vlasti.

Sukobi su izbili nakon što je više od 100.000 demonstranata marširalo prema parlamentu da bi izrazili protest protiv drastičnih mjera štednje, navodi AP.

Veliki broj demonstranata i dalje je na trgu Sintagma u centru Atine ispred grčkog parlamenta, dok je vlada upozorila da bi odbacivanje novih mjera štednje značilo da bi Grci morali da podnesu “nezamislivo teže” žrtve.

Demonstranti su bacali bombe ručne izrade, a policija je uzvratila suzavcem i šok bombama, prenose grčki mediji.

“Suzavac je dopro i u prostorije parlamenta”, požalio se ljevičarski poslanik Panajotis Lafazanis.

Parlament je večeras započeo raspravu o novim mjerama štednje, a glasanje se ne očekuje prije 23 sata.

Mnogi Grci vjeruju, međutim, da je njihov standard već u ogromnom padu i da bi nove mjere štednje, koje uključuju smanjenje minimalnih primanja za  22 odsto, samo još povećale njihove nedaće.

“Što je mnogo, mnogo je”, izjavio je Manolis Glezos (89), jedan od najčuvenijih grčkih ljevičara koji je poznat po tome što je 1941. sa Akropolja krišom skinuo nacističku zastavu, podižući moral okupirane Atine.

Glezos, koji je među učesnicima večerašnjeg protesta u centru Atine, smatra da će nove mjere doneti uništenje koje neće proći.

Demonstranti su zapalili i nekoliko kafića i bioskopa u centru grada, kao i jednu banku, prenosi Reuters.

Grčki premijer Lukas Papademos večeras je apelovao na mir i osudio nasilje nakon što su 54 osobe povrijeđene tokom demonstracija ispred grčkog parlamenta.

Papademos je, govoreći u parlamentu, istakao da  takvom nasilju i vandalizmu nema mjesta u demokratiji i da ono neće biti tolerisano, prenosi AP.

On je dodao da će poslanici preuzeti svoju odgovornost, u trenutku kada večeras predstoji glasanje u skupštini o paketu mjera štednje.

Grčka agencija ANA javila je da su povrijeđene 54 osobe i da je zapaljeno više zgrada.

Nemiri su se proširili i na druge gradove u Grčkoj kao što je Solun. Agencije prenose da su u Atini i Solunu desetine radnji opljačkane. Policija je privela 37 izgrednika.

Papademos je rekao da Grčka ne može da dozvoli sebi luksuz da u ključnim trenucima ima ovakve proteste.

Grčki parlament usvojio je paket mjera štednje kako bi osigurao novu tranšu međunarodne pomoći za sprečavanje bankrota zemlje i ostanak u eurozoni, javlja Reuters.

Usvojenim paketom mjera štednje, koje su uslov za dobijanje novog kredita od 130 milijardi eura, predviđeno je da se kroz smanjenje plata, penzija i broja radnih mjesta ove godine uštedi 3,3 milijarde eura, a do 2015. – 14 milijardi eura.

Ukupan javni dug Grčke dostigao je 350 milijardi eura ili oko 160 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a MMF želi da nivo duga do 2020. bude maksimalno 120 odsto BDP da bi isplata finansijske pomoći mogla da se nastavi.

Autor 13.2.2012. u 09:06