Washington nakon deset godina imenovao veleposlanika u Venezueli

tačno.net
Autor/ica 19.11.2020. u 09:25

Washington nakon deset godina imenovao veleposlanika u Venezueli

Washington je imenovao svog prvog veleposlanika u Venezueli u posljednjih deset godina.

Senat američkog Kongresa je izglasao 18. studenog imenovanje Jamesa Storyja za veleposlanika u Venezueli.

Story, rodom iz Južne Karoline, preuzet će posao koji će obavljati iz glavnog grada susjedne Kolumbije.

SAD i Venezuela nisu imale diplomatske predstavnike od 2010., kada su odnosi počeli pogoršavati u vrijeme bivšeg predsjednika Huge Chaveza.

Američki predsjednik Donald Trump optužio je osporavanog predsjednika Venezuele Nicolasa Madura da “uzurpira” vlast i krši ljudska prava.

Dvije države potpuno su prekinule diplomatske veze prošle godine, svaka je povukla svoje diplomate ubrzo nakon što je Washington podržao venezuelanskog lidera oporbe Juana Guaidoa kao legitimnog lidera Venezuele.

Nicolas Maduro je preuzeo dužnost predsjednika 2013. godine, nakon smrti Huge Chaveza. On je u siječnju 2019. godine položio zakletvu za drugi mandat nakon izbora održanih u svibnju 2018. godine, koji su bili narušeni bojkotom oporbe i široko rasprostranjenim tvrdnjama o namještanju glasova.

Kriza je eskalirala nezadovoljstvom građana, a oporbeni lider i predsjednik Nacionalne skupštine, Juan Guaido se 23. siječnja 2019. sam proglasio za prijelaznog predsjednika Venecuele.

Prvo su ga priznale Sjedinjene Države, potom i više latinoameričkih, te veći broj država Europske unije. Madura, pak, podržavaju Rusija, Kina, Turska i još nekoliko država.

Nekada bogata nacija, Venezuela se suočava sa ozbiljnom političkom i gospodarskom krizom zbog koje je oko četiri milijuna njezinih građana zatražilo azil.

RSE

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 19.11.2020. u 09:25