Washington nametnuo sankcije Iranu zbog kršenja ljudskih prava

tačno.net
Autor 8.12.2021. u 09:24

Washington nametnuo sankcije Iranu zbog kršenja ljudskih prava

foto: N1

Sjedinjene Države su uvele sankcije za desetak iranskih zvaničnika i subjekata optuženih da su počinili “ozbiljna” kršenja ljudskih prava.

Sankcije objavljene 7. decembra usmjerene su na vladine zvaničnike i organizacije za koje je Washington rekao da su umiješane u represiju nad demonstrantima i političkim aktivistima, kao i zatvore u kojima su aktivisti držani u brutalnim uslovima.

Nekoliko sirijskih dužnosnika također je stavljeno na crnu listu američkog Ministarstva financija zbog svoje uloge u političkoj represiji i napadima hemijskim plinom, zajedno sa šefom vojne obavještajne službe Ugande.

Najava je uslijedila uoči virtuelnog samita za demokratiju u Washingtonu od 9. do 10. decembra, a koji je State Department najavio kao poticaj za promoviranje slobodnijih i otvorenijih društava širom svijeta.

“U skladu s ciljevima ovosedmičnog Samita za demokratiju, Sjedinjene Države su posvećene korištenju svog cijelog niza alata za suprotstavljanje ozbiljnom kršenju ljudskih prava i represivnim djelima širom svijeta”, rekao je državni sekretar Antony Blinken u izjavi.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh rekao je da američke sankcije “neće stvoriti polugu – i (su) sve osim ozbiljnosti i dobre volje”.

“Vašington ne razumije da se ‘maksimalni neuspjeh’ i diplomatski napredak međusobno isključuju”, napisao je Khatibzadeh na Twitteru.

Iranske sankcije izdvajaju zvaničnike i subjekte koji su učestvovali u brutalnim gušenjima protesta 2009. i 2019., uključujući specijalne jedinice iranskih snaga za provođenje zakona i njihovog komandanta Hassana Karamija.

Na crnoj listi se našao i Gholamreza Soleimani, komandant paravojnih snaga Basij, koje je Ministarstvo finansija opisalo kao “jedan od najvažnijih iranskih domaćih bezbednosnih resursa”.

Guvernerka grada Qods, Leila Vaseghi, također je bila na meti “zbog izdavanja naredbe policiji i drugim oružanim snagama tokom protesta u novembru 2019. da pucaju na nenaoružane demonstrante, uzrokujući desetine smrtnih slučajeva ili povrijeđenih”.

Nuklearni pregovori u Beču ove sedmice

U Beču se ove sedmice trebaju nastaviti pregovori između Irana i svjetskih sila o iranskom nuklearnom programu.

Ti su pregovori nastavljeni nakon duže pauze, no SAD je u petak kritizirao Teheran ocijenivši da nije dao konstruktivne prijedloge i da takav pristup nije pokušaj rješavanja otvorenih pitanja.

Sklopljen 2015. između Irana i velikih sila (Sjedinjenih Država, Rusije, Kine, Francuske, Njemačke i Velike Britanije) sporazum o iranskom nuklearnom programu je na mrtvoj točki nakon jednostranog povlačenja Sjedinjenih Država 2018. i uvođenja sankcija, koje su potaknule Teheran na nepoštivanje većine njegovih obaveza.

Sporazumom je Teheranu ponuđeno ukidanje dijela sankcija koje guše njegovu ekonomiju, u zamjenu za drastično smanjenje iranskog nuklearnog programa koji je stavljen pod strogu kontrolu UN-a.

RSE

tačno.net
Autor 8.12.2021. u 09:24