Washington Post: Bin Salman naredio operaciju protiv Khashoggija

tačno.net
Autor 11.10.2018. u 10:04

Washington Post: Bin Salman naredio operaciju protiv Khashoggija

foto: EPA

Saudijski princ prijestolonasljednik lično je naredio da se novinar namami iz SAD-a u Kraljevstvo kako bi ga zatvorili.

Washington Post je objavio da je saudijski prijestolonasljednik, princ Mohammed bin Salman, lično naredio operaciju čija je meta bio saudijski novinar Jamal Khashoggi.

Na osnovu informacija američkih obavještajaca dobijenih presretanjem razgovora, saudijski zvaničnici su raspravljali o planu da namame Khashoggija iz američke savezne države Virginia, gdje je živio, nazad u Saudijsku Arabiju, gdje bi ga pritvorili, navode novine, citirajući neimenovane američke izvore.

Nije jasno da li su Saudijci raspravljali o tome da se novinar povrijedi kao dio plana da se zatvori, navodi se.

‘Ne vjerujem im nimalo’

Njegovi prijatelji su rekli za WP da su u protekla četiri mjeseca Khashoggiju prišli saudijski zvaničnici s bliskim vezama s princom prijestolonasljednikom s ponudama o pomirenju i povratku u Kraljevstvo, uključujući ponudu da ima važnu ulogu u vladi.

Međutim, novinar je bio skeptičan.

“Rekao je: ‘Vi se zezate? Ne vjerujem im nimalo'”, kazao je Khaled Saffuri, arapsko-američki politički aktivista.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je za američke medije da su Saudijci možda ubili novinara.

U telefonskom intervjuu za Fox News Channel kasno u srijedu, na pitanje da li su Saudijci odgovorni za ubistvo ili nestanak Khashoggija, Trump je odgovorio: “Pretpostavljam da bih morao reći da do sada malo izgleda tako, morat ćemo još vidjeti.”

Moguća blokada prodaje oružja

Američki senator Chris Murphy rekao je da je Saudijska Arabija namamila američkog rezidenta u konzulat u Istanbulu i ubila ga.

“Vrijeme je za SAD da razmisli o vojnim, političkim i ekonomskim odnosima sa Saudijskom Arabijom.”

Senator Rand Paul, kritičar saudijske vlade, kazao je da će pokušati nametnuti glasanje u Senatu da se blokira američka prodaja oružja Rijadu.

Bijela kuća je saopćila da su savjetnik za nacionalnu sigrunost John Bolton te visoki savjetnik i Trumpov zet Jared Kushner razgovarali s Bin Salmanom o nestanku novinara u posljednja dva dana.

Američki državni sekretar Mike Pompeo također je nazvao princa prijestolonasljednika, koji ima bliske veze s Trumpovom administracijom.

“U pozivima su tražili više detalja te da saudijska vlada bude transparentna u istražnom procesu”, rečeno je iz Bijele kuće.

Nema dokaza za napuštanje konzulata

Američki zvaničnici naveli su da su Saudijci dali malo informacija o cijelom slučaju.

Saudijski ambasador u Washingtonu, princ Khalid bin Salman bin Abdulaziz, opisao je optužbe protiv Rijada kao “zle tračeve” te naveo da je Kraljevstvo “veoma zabrinuto” zbog Khashoggija.

Saudijski zvaničnici ostali su pri stavu da je on napustio konzulat, iako nisu pružili dokaz o tome.

Al Jazeera

tačno.net
Autor 11.10.2018. u 10:04