WHO: COVID poremetio pružanje zdravstvenih usluga u 92 posto zemalja

tačno.net
Autor/ica 8.2.2022. u 09:24

WHO: COVID poremetio pružanje zdravstvenih usluga u 92 posto zemalja

foto: FENA

Anketa Svjetske zdravstvene organizacije, provedena u novembru i decembru 2021. godine, pokazuje da su osnovne zdravstvene usluge ‘ozbiljno pogođene’.

Poremećaji u pružanju osnovnih zdravstvenih usluga, naprimjer programa vakcinisanja ili tretmana bolesti poput AIDS-a zabilježeni su u 92 posto od 129 zemalja, navodi se u istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Anketa, provedena u novembru i decembru 2021. godine, pokazuje da su usluge “ozbiljno pogođene” te da je zabilježen “mali ili nikakav napredak” u odnosu na istraživanje s početka 2021. godine, navodi se u saopćenju WHO-a, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Rezultati ove ankete naglašavaju važnost hitnog djelovanja za rješavanje velikih izazova zdravstvenog sistema, oporavak usluga i ublažavanje utjecaja pandemije COVID-19”, poručuje WHO.

Pogoršanje usluga hitne pomoći

Usluga hitne pomoći pogoršala se u odnosu na prethodnu anketu.

Poremećaje u pružanju hitne pomoći prijavilo je 36 posto zemalja, što je porast u odnosu na 29 posto početkom 2021. i 21 posto u prvom istraživanju 2020. godine.

Pružanje neobaveznih operacija, poput zamjene kuka i koljena, poremećeno je u 59 posto zemalja, a nedostaci u rehabilitacijskoj i palijativnoj zaštiti zabilježeni su u otprilike pola zemalja.

Anketa je provedena u vrijeme velikog porasta broja zaraženih u brojnim zemljama zbog zaraznije omikron varijante korona virusa što je opteretilo bolnice.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 8.2.2022. u 09:24