WHO: Dvije trećine Afrikanaca zarazilo se od početka pandemije

AJB
Autor 8.4.2022. u 08:45

WHO: Dvije trećine Afrikanaca zarazilo se od početka pandemije

Foto: Yeshiel/Xinhua/PIXSELL

Više od dvije trećine Afrikanaca bilo je zaraženo COVID- 19 od početka pandemije, 97 puta više slučajeva nego što je prijavljeno, prema studiji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Studija je utvrdila da je do septembra 2021. godine 800 miliona Afrikanaca bilo izloženo SARS-CoV-2, virusu koji uzrokuje COVID-19, dok je u to vrijeme bilo prijavljeno 8,2 miliona slučajeva.

WHO je saopćio da je svugdje bilo umanjivanja brojki, ali do manjeg nivoa nego u Africi, a u prosjeku globalno stvarna zaraza bila je 16 puta viša nego što je to prijavljeno, prenosi Hina.

Regionalna direktorica WHO-a za Afriku Matshidiso Moeti rekla je da trenutno dolazi do smanjenja visoke izloženosti virusu na kontinentu i da opadajuće brojke ne znače da Afrika treba proglasiti pobjedu nad COVID-19

“Rizici smrtonosnijih varijanti koje mogu nadvladati imunost stečenu prošlim zarazama ne mogu se samo odbaciti”, saopćila je, pozivajući na povećano testiranje.

Studija je utvrdila da je izloženost virusu od 3,0 posto u junu 2020. narasla na 65 posto u septembru 2021. godine, s naglim porastom nakon pojave beta i delta varijanti.

Studija procjenjuje da je 45 posto globalne populacije bilo zaraženo virusom do septembra 2021. godine, no WHO je rekao da su usporedbe bile teške jer su studije pokrivale različite vremenske periode.

Afrika bilježi viši postotak asimptomatskih slučajeva nego drugi dijelovi svijeta, sa 67 posto slučajeva koji nemaju simptome, saopćio je WHO.

To je djelomično zbog toga što manji broj ljudi boluje od dijabetesa ili hipertenzije, ali i djelomično zbog mlade populacije kontinenta.

Do sada je u Africi u cijelosti protiv COVID-19 vakcinisano 209 miliona ljudi, odnosnio 16 posto populacije.

WHO i druge agencije žele povećati stope vakcinacije, no muče se s niskim odazivom, djelomično zbog percepcije da je vakcina manje korisna protiv nove dominantne varijante omikrona.

AJB

AJB
Autor 8.4.2022. u 08:45