WHO: Nijedna vakcina ne pomaže protiv ebole

tačno.net
Autor 15.11.2014. u 15:59

WHO: Nijedna vakcina ne pomaže protiv ebole

Broj umrlih u epidemiji ebole porastao je na 5.177, potvrdila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) počela je analizirati više od 120 različitih cjepiva protiv ebole, ali se zasad nijedno nije pokazalo učinkovito, objavila je ta UN-ova agencija sa sjedištem u Ženevi.

Jedan od lijekova protiv HIV-a – lamivudine – činio se kao potencijalno koristan za ebolu, nakon što ga je počeo uzimati jedan liječnik kojega su slijedili drugi, izjavio je Martin Friede, znanstvenik u WHO-u.

Dodao je kako je WHO pregledao dokaze i utvrdio da lamivudine nema nikakvog učinka na ebolu, pa ga ne bi trebalo prepisivati.

„Isto se odnosi i na ZMapp, američki lijek koji su uzimali zaraženi američki zdravstveni radnici koji su naposlijetku ozdravili. Budući da su pacijenti uzimali više lijekova, neki dva, neki tri ili čak više, ne možemo ništa zaključiti. Ne možemo zaključiti da lijekovi djeluju. To je jedini zaključak“, dodao je Friede.

Po njegovim riječima, „nema mnogo lijekova koji pružaju nadu u borbi protiv ebole“.

Uskoro nova testiranja lijekova

Humanitarna organizacija „Liječnici bez granica“ planira idućega mjeseca pokrenuti testiranje tri lijeka za ebolu.

U ispitivanjima će sudjelovati dragovoljni pacijenti, a počet će u prosincu na dva mjesta u Gvineji i jednom, vjerojatno u Liberiji. Rezultati se očekuju najkasnije u ožujku.

Ostali potencijalni lijekovi koji su se pojavili na najteže pogođenom zapadu Afrike uključuju srebro, selen, zeleni čaj i Nescafe.

„Posve je razumljivo da stanovnici želi probati bilo što, ali treba biti svjestan da je puno šarlatana koji pokušavaju prodati ‘rog za svijeću’“, upozorio je Friede.

Broj umrlih u epidemiji ebole u tri najteže pogođene zapadnoafričke zemlje – Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu porastao je na 5.177 od 14.413 zaraženih, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Najteža epidemija od pojave virusa 1976. je krenula iz Gvineje krajem prošle godine.

 Agencije

tačno.net
Autor 15.11.2014. u 15:59