WHO: Osigurano milijardu vakcina za siromašnije zemlje

tačno.net
Autor 12.12.2020. u 09:37

WHO: Osigurano milijardu vakcina za siromašnije zemlje

foto: EPA

Desetak kompanija je izrazilo interes ili predalo zahtijev za hitno odobrenje kandidata za vakcinu protiv COVID-19.

Skoro milijarda doza vodećih kandidata za vakcinu protiv COVID-19 osigurana je za zemlje s malim i srednjim dohotkom u okviru COVAX programa, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus je rekao da u COVAX programu učestvuje 189 zemalja, preosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Glavna naučnica WHO-a Soumya Swaminathan dodala je da WHO očekuje da će u narednim sedmicama donijeti odluke o tome da li će dati odobrenje za hitnu uporebu vakcina koju su proizvele kompanije Pfizer, Moderna i AstraZenca.

COVAX je globalna inicijativa

Odobrenje WHO-a moglo bi omogućiti da vakcina bude raspoređena u nekim zemljama u kojima nacionalni zdravstveni regulatori i dalje nisu u mogućnosti provesti evaluaciju.

Swaminathan je rekla da je najmanje 10 kompanija izrazilo interes ili predalo zahtijev za hitno odobrenje kandidata za vakcinu.

COVAX predstavlja globalnu inicijativu WHO-a za pravednu distribuciju zaliha vakcina protiv korona virusa, kako u bogate, tako i u siromašne države.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 12.12.2020. u 09:37

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija