WHO: Pandemija Covida ‘daleko od kraja’

AJB
Autor 19.3.2022. u 08:58

WHO: Pandemija Covida ‘daleko od kraja’

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Glasnogovornica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) izjavila je da je još dugačak put do okončanja pandemije COVID-19, pozivajući se na povećanje broja zaraženih u posljednjim sedmičnim brojkama, prenosi Fena.

Agencija UN-a za javno zdravstvo ranije je saopćila da bi se akutna faza pandemije mogla okončati u ovoj godini, ali da to zavisi od toga koliko brzo se ispunjava ciljna cifra vakcinacije 70 posto stanovništva, između ostalih faktora.

Odgovarajući na novinarsko pitanje na brifingu za novinare u Ženevi o tempiranju kraja pandemije, glasnogovornica Margaret Harris izjavila je da je to “daleko od kraja”.

“Definitivno smo u jeku pandemije”, dodala je.

Nakon više od mjesec dana kako je broj zaraženih opadao, brojke su počele da se povećavaju širom svijeta u prošloj sedmici, dok se lockdown uvode u Aziji i kineskoj pokrajini Jilin koja se bori da suzbije epidemiju.

Kombinacija faktora izaziva širenje zaraze, među kojima je i visoko prenosiva omikron varijanta virusa i njena podvarijanta BA.2, te ukidanje restriktivnih mjera, saopćio je WHO, prenosi Reuters.

AJB

AJB
Autor 19.3.2022. u 08:58