Wilders mobilizira evropsku ekstremnu desnicu

tačno.net
Autor/ica 3.7.2013. u 13:54

Geert Wilders, lider ekstremne desničarske Partije slobode (PVV), posljednjih godina javnosti poznat po izjavama protiv muslimana, imigranata i Evropske unije, izjavio je da želi snažniju saradnju sa političkim partijama koje slijede slične politike kao i njegova partija.

Istakao je da se do sada u Belgiji sastao sa partijom Flamanskog napretka, u Francuskoj s Nacionalnim frontom i sa Demokratama u Švedskoj poručivši kako će uskoro posjetiti i Italiju gdje će se sastati sa tamošnjim radikalnim desničarskim političarima.

Dodao je da snažno vjeruje da će u narednim godinama političke partije koje se bore protiv EU i imigranata u Evropi postati mnogo popularnije naglasivši da je došlo vrijeme da zajednički nastupaju i na nivou Evrope. Istakao je da njegova partija dijeli dijeli zajedničke politike sa nekim desničarskim partijama u Francuskoj, Belgiji i Dnaskoj mnogo više nego sa partijama u Holandiji.

Wilders smatra da do sada nije bilo intenzivnije saradnje ekstremnih desničarskih partija na evropskom nivou najviše zbog medija koji nisu pridavali značaj desničarskim partijama u Evropi.

Inače, Wilders je prošle godine pokrenuo portal na kojem je širio propagandu protiv Evropske unije i slao poruke da Holandija treba napustiti EU. U nekoliko navrata je izjavljivao da članstvo Holandije u EU ugrožava nezavisnost zemlje, a tražio je i da zastave EU-a budu uklonjene sa nekih javnih ustanova u Holandiji.

tačno.net
Autor/ica 3.7.2013. u 13:54