Xi poručio liderima jugoistočne Azije da Kina ne teži ‘hegemoniji’

tačno.net
Autor 22.11.2021. u 08:57

Xi poručio liderima jugoistočne Azije da Kina ne teži ‘hegemoniji’

foto: DW

Kineski predsjednik Xi Jingping rekao je liderima na 10. samitu Udruženja zemalja Jugoistočne Azije (ASEAN) da Kina neće “maltretirati” svoje manje regionalne susjede povodom rastućih tenzija u Južnom kineskom moru i da neće težiti hegemoniji.

Teritorijalne pretenzije Pekinga u oblasti Južnog kineskog mora preklapaju se sa više zemalja, što je izazvalo uznemirenje Washingtona i Tokija.

“Kina je bila, jeste i uvijek će biti dobar susjed, dobar prijatelj i dobar partner ASEAN-a”, rekao je Xi.

Kina nikada neće težiti hegemoniji, niti će koristiti prednost svoje veličine da bi primoravala manje zemlje na bilo šta i sarađivat će u okviru ASEAN-a radi eliminisanja “interferencija”, rekao je Xi.

Kina je povodom pitanja suvereniteta u Južnom kineskom moru u sporu sa članicama ASEAN-a Vijetnamom i Filipinima, a pravo na dijelove ovog mora polažu i Bruneji, Tajvan i Malezija.

Filipini su prošle sedmice “najoštrije” osudili akcije tri broda kineske obalske straže koja su, kako je rečeno, blokirala i koristila vodeni top protiv brodova za snabdijevanje koji su plovili prema ostrvima koje su u ovom moru zauzeli Filipini.

SAD je opisao akcije Kine kao “opasne, provokativne i neopravdane” i upozorio da bi oružani napad na filipinske brodove aktivirao uzajamne odbrambene obaveze Filipina i SAD-a.

RSE

Tagovi:
tačno.net
Autor 22.11.2021. u 08:57