Xi Trumpu: SAD se upliće u unutrašnje stvari Kine

tačno.net
Autor 21.12.2019. u 09:07

Xi Trumpu: SAD se upliće u unutrašnje stvari Kine

foto: Reuters

Američki predsjednik Donald Trump razgovarao je s kineskim kolegom Xi Jinpingom i utvrdio kako je postignut napredak na više pitanja.

Američki predsjednik Donald Trump razgovarao je s kineskim kolegom Xi Jinpingom i ustvrdio kako je postignut napredak na više pitanja, ali Kina je objavila da je Xi optužio SAD za miješanje u unutarnje stvari Kine, javlja Reuters.

Dva lidera razgovarala su sedam dana nakon što su njihovi izaslanici dogovorili prvu fazu sporazuma koji bi trebao okončati osamnaestomjesečni trgovinski rat.

Trump je na Twitteru objavio da je razgovarao s kineskim predsjednikom.

Zvaničnik Bijele kuće potvrdio je da su predsjednici razgovarali, a kineska državna televizija prenijela je kako je Trump zatražio razgovor, objavila je HINA, pozivajući se na Reuters.

“Imao sam jako dobar razgovor s kineskim predsjednikom Xijem o našem divovskom trgovinskom sporazumu. Kina je već počela na veliko s kupovinom naših poljoprivrednih proizvoda i drugog. Formalno potpisivanje je dogovoreno. Također smo pričali o Sjevernoj Koreji, gdje radimo s Kinom i o Hong Kongu (napredak!)”, napisao je Trump na Twitteru.

Američke kritike zbog Ujgura

Kineska novinska agencija Xinhua rekla je kako je Xi poručio Trumpu da je Kina izuzetno zabrinuta zbog “negativnih riječi i djela” SAD-a po pitanju Tajvana, Hong Konga, Xinjianga i Tibeta.

“Te stvari uplitanje su u unutarnja pitanja Kine, naštetile su kineskim interesima te su potkopale uzajamno povjerenje i saradnju dvije strane”, objavila je Xinhua.

SAD je pozvao na zatvaranje logora u zapadnoj kineskoj regiji Xinjiang, u koje je Kina zatvorila stotine hiljada muslimana Ujgura, većinskog naroda u toj kineskoj pokrajini, izražavajući zabrinutost i zbog odnosa prema demonstrantima u Hong Kongu.

Xi je rekao da se nada da će Trump implementirati “važan konsenzus” postignut na njihovim sastancima i razgovorima te da će “obratiti veću pažnju i pridati važnost kineskoj zabrinutosti” po tom pitanju, navodi Xinhua.

Kina je oštro protestovala kada je Trump prošlog mjeseca potpisao zakone kojima je odobrio sankcije kineskim i hongkonškim zvaničnicima odgovornima za kršenje ljudskih prava u Hong Kongu.

Xinhua navodi da je Xi naglasio Trumpu da sve strane moraju tražiti političko rješenje sjevernokorejskog pitanja te da bi se “sve strane trebale međusobno naći na pola puta i održavati zamah u olakšavanju dijaloga”.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 21.12.2019. u 09:07