Za klimatsku neutralnost EU-a stotine milijardi eura

AJB
Autor 6.12.2019. u 08:44

Za klimatsku neutralnost EU-a stotine milijardi eura

Provođenje zelenog plana Evropske komisije, koje bi koštalo stotine milijardi eura, trebalo bi se finansirati kombinacijom javnih i privatnih sredstava i pozajmicama, izjavio je izvršni potpredsjednik EK-a Frans Timmermans.

“Naš je cilj postati prvi klimatski neutralni kontinent, s privredom koja će u potpunosti biti cirkularna. Želimo razvijati nove čiste tehnologije i pomagati građanima u prilagođavanju na nove mogućnosti zapošljavanja i na industrije koje se transformiraju”, rekao je Timmermans, prenosi Hina.

Timmerans je kazao da će u te svrhe trebati investirati “stotine milijardi eura”.

Nova EK-a je borbu protiv klimatskih promjena stavila na prvo mjesto svojih prioriteta te je već za sljedeću srijedu najavila da će objaviti “zeleni plan”.

To je potvrdila i predsjednica EK-a Ursula von der Leyen u srijedu, nakon prvog sastanka kolegija komesara, kazavši da Evropa mora imati vodeću ulogu u borbi protiv klimatskih promjena te da je ključno pitanje kako će se to finansirati.

Maksimalno smanjenje ugljen-dioksida

Stoga će dio zelenog plana biti i prijedlog za uspostavu fonda za pravednu tranziciju.

Iz toga fonda pomoć bi dobijale zemlje i regije koje su u većoj mjeri ovisne o uglju.

Cilj je da se sve zemlje članice ostvare klimatsku neutralnost do 2050. godine.

Neutralnost se može postići maksimalnim smanjenjem emisija ugljen-dioksida, dok bi preostali dio bio apsorbiran u šumama, tlu ili kroz tehnološka rješenja.

Zbog nužnosti velikih investicija, predsjednica EK-a je vrlo kritična prema prijedlozima da se smanje izdvajanja u novi sedmogodišnji budžetski okvir za period 2021-2027.

AJB

AJB
Autor 6.12.2019. u 08:44

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija