Za pola godine na putu za Španiju stradalo 2.100 migranata

tačno.net
Autor 8.7.2021. u 09:05

Za pola godine na putu za Španiju stradalo 2.100 migranata

Brojka je pet puta veća nego u istom periodu prošle godine, tvrdi nevladina organizacija Caminado Fronteras.

Gotovo 2.100 migranata stradalo je u prvom polugodištu ove godine u pokušaju da stignu do Španije morem, navodi se u studiji nevladine organizacije Caminado Fronteras.

To je pet puta više nego u istom periodu prošle godine te najveći broj za prvo polugodište od 2007. godine, kada je ta organizacija počela voditi podatke.

“Ovo je užasna godina“, rekla je aktivistica organizacije Helena Maleno na konferenciji za novinare, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Više patrola na Sredozemlju

Ukupno je 2.087 migranata iz 18 zemalja, uglavnom iz Zapadne Afrike, stradalo u pokušaju da stigne u Španiju između januara i juna, što se poredi sa 2.170 koliko ih je izgubilo život tokom cijele prošle godine.

U 2021. godini više od 90 posto stradalih (1.922) izgubilo je život u 57 brodoloma na pomorskom putu ka španskim Kanarskim otocima.

Broj migrantskih dolazaka na taj arhipelag u Atlantskom okeanu, kod obala sjeverozapadne Afrike, skočio je od kraja 2019. godine, uglavnom zbog povećanja patrola na Sredozemlju.

Najkraća ruta ka Kanarskim ostrvima sa marokanske obale je 100 kilometara, a prelazak je posebno opasan zbog jakih okeanskih struja.

Maleno je pripisala veći broj nastradalih ove godine većoj upotrebi gumenih čamaca, koji su nesigurniji, kao i nedovoljnoj saradnji španskih i marokanskih spasilačkih službi.

Migranti dugo čekaju na pomoć

U mnogo slučajeva, čak kada ta organizacija uputi uzbunu o brodu u teškoćama, niko ne dolazi u pomoć, rekla je ona, pa migranti provedu cijeli dan čekajući.

Prema Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM), čija metodologija je drugačija, 193 migranata stradala su na putu za Kanarske otoke i 148 u zapadnom Sredozemlju od početka godine.

Prema španskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, 12.662 migranta stigla su u Španiju morskim putem u prvom polugodištu, što je gotovo duplo više nego prošle godine u istom periodu (7.256).

Ministarstvo je navelo da nema podatke o broju stradalih migranata na tom putu.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 8.7.2021. u 09:05