Za spor Makedonije i Grčke ključna 2018. godina

tačno.net
Autor 24.7.2017. u 09:46

Za spor Makedonije i Grčke ključna 2018. godina

foto: EPA

Blizina izbora, pragmatizam Skoplja i novi interes SAD-a za Balkan neki su od razloga za ovaj stav grčkog Kathimerinija.

Sljedeća godina mogla bi biti ključna za rješavanje dugogodišnjeg spora između Grčke i Makedonije u vezi sa zvaničnim nazivom bivše jugoslovenske republike, navodi grčki list Kathimerini pozivajući se na diplomatske izvore.

Zvaničnici u Evropi i Washingtonu vjeruju kako bi mogla postojati mogućnost da se spor vezan za ime Makedonije riješi u periodu između lokalnih izbora u oktobru ove i predsjedničkih izbora 2019. godine u Makedoniji, objašnjava se u tekstu, prenosi makedonska agencija META.

„Nade u rješenje probuđene su nakon što je socijaldemokratski premijer Zoran Zaev formirao Vladu u junu, poslije višemjesečnog političkog meteža“, ističe Kathimerini.

Interes Washingtona

Još jedan razlog zašto diplomate vjeruju kako bi rješenje spora oko imena moglo biti dostupno jeste to što su se „Sjedinjene Američke Države ponovo zainteresirale za ovu regiju, prije svega zbog strahova da bi Rusija mogla nastojati proširiti svoj uticaj na slabe države kao što je Bosna i Hercegovina“, piše grčki list.

Prema izvorima na koje se taj list poziva, američki zvaničnici uočili su povratak pragmatizma u Makedoniji, i ta zemlja je spremna na kompromise i ustupke.

„Zapadne diplomate nisu pritiskale ni Atinu ni Skoplje da prave ustupke u ovoj fazi, i objema stranama je savjetovano da izbjegavaju javni dijalog po tom pitanju… Cilj je da obje strane poduzmu korake iduće godine, a pregovori da budu završeni prije predsjedničkih izbora u Makedoniji 2019. godine, kada i Grčku čekaju opći izbori“, zaključuje grčki list, pozivajući se na neimenovane izvore.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 24.7.2017. u 09:46