Za zemlje pogođene ebolom potrebno minimalno 1,7 milijardi dolara

tačno.net
Autor 16.4.2015. u 09:20

Za zemlje pogođene ebolom potrebno minimalno 1,7 milijardi dolara

Nevladina organizacija Oxfam pozvala je Svjetsku banku da isplati 1,7 milijardi dolara za pomoć zemljama pogođenim epidemijom ebole kako bi poboljšale svoju sanitarnu infrastrukturu.

“Taj je iznos minimalan” kako bi se stanovnicima Liberije, Sijera Leonea, Gvineje i Gvineje Bisau omogućilo da dobiju odgovarajuću njegu, priopćio je Oxfam, u prigodi skupštine Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda u Washingtonu.

Gvineja Bisau još nije zabilježila nijedan slučaj ebole ali se nalazi u posebno riskantnom položaju zbog propusnosti svojih granica i slabih novčanih sredstava, istaknula je nevladina organizacija.

“Vlade i donatori moraju nadoknaditi godine zanemarivanja s investicijskim planom za 10 godina za razvijanje univerzalnog zdravstvenog sustava i jamstvom da će se te zemlje moći suočiti s novom epidemijom”, ocjenjuje Oxfam.

Po računici Oxfama, za osposobljavanje 9.000 liječnika i 37.000 medicinskih sestara, koje se smatra potrebnima prema minimalnim sanitarnim kriterijima WHO-a, potrebno je 420 milijuna dolara, a 297 milijuna dolara godišnje za njihove plaće.

U epidemiji u Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji umrlo je više od 10.600 osoba a bolest je iznimno negativno utjecala i na njihov gospodarski rast.

index.hr

Tagovi:
tačno.net
Autor 16.4.2015. u 09:20