Zabrinjavajući porast islamofobije u Francuskoj

tačno.net
Autor 22.7.2013. u 12:32

Broj slučajeva islamofobije u Francuskoj u 2012. godini, u odnosu na godinu prije, povećan je za 57 posto, objavio je Kolektiv protiv islamofobije u Francuskoj (CCIF).

Prema istraživanju ove organizacije, u 2010. godini zabilježeno je 188 slučajeva islamofobije, u 2011. godini 298, a u 2012. godini 469. CCIF zaključuje da je zabrinjavajuće to što se iz godine u godinu broj ovakvih slučajeva konstantno povećava.

Podaci CCIF-a pokazuju da je u 2012. godini u Francuskoj broj slučajeva islamofobije u odnosu na godinu prije povećan za 57 posto. Slučajevi islamofobije obuhvataju fizičke napade, diskriminirajuće stavove i ponašanje.

CCIF također upozorava da su žene najčešće meta incidenata povezanih sa islamofobijom te da “protuislamski medijski sadržaji utiču na povećanje broja ovakvih incidenata”.

Vijesti o Mohamedu Merahu, Francuzu alžirskog porijekla koji je u jevrejskoj školi usmrtio tri osobe, među kojima je bilo dvoje djece, kao i izjave predsjednika stranke Unije za narodni pokret (UMP) Jean Francois Copea, o tome “kako mu je muslimansko dijete ukralo čokoladu iz ruke” su dugo emitirane u medijima.

CCIF-a ukazuje na to da su u posljednjim slučajevima islamofobije zabilježeni incidenti u blizini džamija, kao i u vezi s prodajom halal proizvoda.

Predsjednik Opservatorija protiv islamofobije u Francuskoj Abdullah Zekri izjavio je da se broj napada na muslimane u ovoj zemlji konstantno povećava. Prema njegovim riječima, samo u posljednje vrijeme zabilježeno je 15 napada na pokrivene žene.

Tagovi:
tačno.net
Autor 22.7.2013. u 12:32

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija