Zadnji pokušaj May da uvjeri zastupnike da podupru dogovor o Brexitu

tačno.net
Autor 15.1.2019. u 09:04

Zadnji pokušaj May da uvjeri zastupnike da podupru dogovor o Brexitu

Britanska premijerka Theresa May učinit će zadnji napor u utorak da uvjeri zastupnike da podupru dogovor koji je sklopila o povlačenju zemlje iz Europske unije, dok se suočava s neslaganjem članova vlastite Konzervativne stranke i oporbenih stranaka.

May je parlamentu obećala “važno glasanje” o dogovoru, no odgodila ga je u zadnji čas sredinom prosinca nakon što je priznala da se suočila s teškim porazom.

Javljaju se nagađanja o tome što će se dogoditi s dogovorom, samim postupkom Brexita i njezinom političkom karijerom, izgubi li May u glasanju.

Obraćajući se zastupnicima u ponedjeljak, odbila je pozive da se odgodi datum britanskog odlaska iz EU, dogovorenog za 29. ožujka, kako bi se omogućilo više vremena da se izgradi konsenzus ili dopusti drugi referendum.

“Vjerujem da je važno, za dobrobit naše demokracije, da provedemo rezultat referenduma 2016”, rekla je May.

Nekoliko desetaka konzervativaca i članova sjevernoirske Demokratske unionističke stranke, čijih je 10 zastupnika podržalo Mayinu manjinsku vladu, najavilo je da će glasati protiv dogovora, prenosi Hina.

DUP i konzervativni euroskeptici bili su razljućeni pristankom May na privremene “zaštitne mehanizme” kao jamstvo za otvorenu irsku granicu nakon brexita.

Zaštitni mehanizmi mogli bi za Sjevernu Irsku imati malo drukčije, nedefinirane dogovore od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

May je rekla da jamstva u pismu čelnika EU-a, upućenom Britaniji u ponedjeljak, imaju “pravnu snagu” u postavljanju granica zaštitnim mehanizmima.

DUP je rekao da su jamstva “beznačajna”, a odbili su ih i konzervativni i oporbeni kritičari.

vijesti.ba

tačno.net
Autor 15.1.2019. u 09:04

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija