Zaev: Donijeti mudru odluku; Mickoski: Slušajte srce

tačno.net
Autor 25.9.2018. u 09:13

Zaev: Donijeti mudru odluku; Mickoski: Slušajte srce

foto: EPA

Građanima će biti postavljeno pitanje da li su za članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, uz prihvatanje sporazuma između Atine i Skoplja o promjeni imena u (Republika) Sjeverna Makedonija.

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da su građani te zemlje uvijek donosili mudre odluke i izrazio uvjerenje da će se to ponovo dogoditi na predstojećem referendumu o sporazumu između Atine i Skoplja o imenu te bivše jugoslovenske republike.

“Građani donose mudre odluke jer vole svoju otadžbinu, snose odgovornost za svoju djecu. Stoga smo donijeli pravednu odluku i svi znaju da smo postigli kompromis koji izvlači našu zemlju iz dugotrajnog statusa quo”, rekao je on na javnom skupu u gradu Negotino u ponedjeljak navečer, prenosi agencija MIA.

Građani Makedonije, istakao je, trebaju donijeti historijsku odluku o svojoj i budućnosti svoje zemlje.

“Stavimo tačku na izoliranost, krajnje je vrijeme da se integriramo i postanemo državljani Evropske unije”, poručio je Zaev.

Iskreni prijatelji širom svijeta

On je ukazao i na značaj sporazuma Skoplja i Atine o imenu Makedonije i koristi od saradnje sa susjedima, koji su, kako je naveo, “od neprijatelja, postali prijatelji Makedonije”.

“Sve što smo željeli potvrđeno je u sporazumu [o imenu], koji, pored toga, otvara vrata našoj zemlji ka EU i NATO-u. Postizanjem ovog sporazuma pokazali smo demokratsku zrelost, evropske manire. A međunarodna zajednica je to prepoznala i sada naša zemlja ima iskrene prijatelje širom svijeta”, istakao je Zaev.

Zato se, rekao je, pita ko bi i zašto bojkotirao referendum?

Premijer Makedonije je ukazao i na prednosti članstva u EU i NATO-u, pozvavši građane da izađu na glasanje 30. septembra i iskoriste priliku za bolju budućnost.

Lider makedonske VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski izjavio je da bi svi građani na predstojećem referendumu trebali djelovati u skladu s uvjerenjima, po savjesti i slušajući svoje srce.

Mickoski je to rekao u ponedjeljak navečer za jednu makedonsku TV kuću, ali nije direktno odgovorio na pitanje koje bi smjernice, kao lider najveće opozicione stranke, predložio pristalicama VMRO-DPMNE.

“Referendum će biti za nekoliko dana, 30. septembra, a tada ćete biti informirani o mom stavu po tom pitanju”, kazao je Mickoski, prenijela je agencija MIA.

Većina članova VMRO-DPMNE protiv

On smatra da će većina članova i pristalica VMRO-DPMNE na referendumu glasati “protiv” ili biti uzdržana, jer, kako kaže, stav VMRO-DPMNE o referendumu je jasan.

“U slučaju da se pitanje [referendumsko] odnosi samo na sporazum s Grčkom, dao bih sve od sebe da građane uvjerim da glasaju protiv”, naveo je Mickoski, dodajući da je spreman prihvatiti ishod referenduma.

Makedonci će u nedjelju glasati o promjeni imena bivše jugoslovenske republike u Republika Sjeverna Makedonija, čime bi trebao biti okončan dugogodišnji spor s Grčkom, susjedom i članicom NATO-a, koja je korištenje termina “Makedonija” u Skoplju vidjela kao pretenzije na njenu istoimenu regiju.

Građanima će biti postavljeno pitanje da li su za članstvo u EU i NATO, uz prihvatanje sporazuma između Atine i Skoplja o promjeni imena u (Republika) Sjeverna Makedonija.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 25.9.2018. u 09:13