Da li će Sjedinjene Američke Države odustati od optužbi protiv Assangea?

tačno.net
Autor 9.2.2021. u 15:25

Da li će Sjedinjene Američke Države odustati od optužbi protiv Assangea?

Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP via Getty Images

Britanska sutkinja je blokirala izručenje Juliana Assangea SAD-u. Tužilaštvo je izrazilo namjeru da se žali. U međuvremenu, Assange ostaje u zatvoru.

Nakon presude okružne sutkinje Vanesse Baraitster da osnivač WikiLeaksa Julian Assange neće biti izručen iz Ujedinjenog Kraljevstva Sjedinjenim Američkim Državama, zbog medicinskih razloga, advokati koji zastupaju SAD objavili su svoju namjeru da ulože žalbu na tu odluku. Dva dana kasnije, sutkinja Baraitser odbila je Assangeovu molbu za kauciju, što znači da će ostati u hladnom i Covid zaraženom zatvoru Belmarsh s maksimalnim osiguranjem u Londonu dok čeka da se žalbeni postupak odvije. Taj bi postupak mogao potrajati sedmicama, mjesecima ili duže ako SAD odbiju odustati od slučaja.

Da li će Sjedinjene Američke Države odustati od optužbi?

Uprkos izjavi tužilaštva o namjeri da se žali, nejasno je koliki je apetit SAD-a za nastavkom gonjenja. Odluka i najava žalbe stigli su posljednjih dana Trumpove administracije, a dan nakon presude, američki vodeći savezni tužitelj u odlasku Zachary Terwilliger rekao je za NPR da nije siguran hoće li se Bidenova administracija nastaviti boriti za Assangeovo izručenje.

“Bit će vrlo zanimljivo vidjeti što će se dogoditi s ovim slučajem,” rekao je Terwilliger. „Donijet će se neke odluke. Nešto od toga se svodi na resurse i na to gdje ćete usmjeriti svoju energiju.”

Predsjednik Biden bio je potpredsjednik kada je Obamina administracija izričito odlučila da neće procesuirati Assangea.

“Problem koji je odjel uvijek imao u istrazi Juliana Assangea je što ne postoji način da se on goni zbog objavljivanja informacija, a da se ista teorija ne primijeni na novinare”, rekao je bivši glasnogovornik Ministarstva pravosuđa Matthew Miller. “A ako nećete procesuirati novinare zbog objavljivanja povjerljivih podataka, što odjel to i ne radi, onda nema načina da se procesuira Assange.”

Organizacije za slobodu štampe i redakcije slažu se da krivično gonjenje Assangea rizikuje sve novinare, kriminalizujući osnovne aktivnosti prikupljanja informacija, kao i objavljivanje istinitih informacija koje su od javnog interesa.” Optužnica Juliana Assangea usmjerena je u srž prvog amandmana”, piše uredništvo New York Timesa.

Žalba na medicinsku osnovu

Britanski advokati (Crown Tužilaštvo ili CPS) koji zastupaju SAD potvrdili su novinarima da su Sjedinjene Države službeno predale svoju namjeru da ulože žalbu na presudu u petak, 15. januara. Oni su tada imali dvije sedmice da podnesu žalbene razloge, obavještavajući sud o vrstama argumenata koje namjeravaju iznijeti kasnije.

U svojoj presudi, sutkinja Baraitser presudila je da bi slanje Assangea u SAD kršilo odjeljak 91. britanskog Zakona o izručenju iz 2003. godine, koji zabranjuje izručenje ako je „fizičko ili mentalno stanje osobe takvo da bi bilo nepravedno ili nasilno izručiti ga. “

Medicinski stručnjaci svjedočili su tijekom saslušanja da Assange ima Aspergerov sindrom, da ima kliničku depresiju i da njegovo specifično stanje i historija u kombinaciji s budućim liječenjem u bilo kojem američkom zatvoru stvaraju opasno visok rizik od samoubistva.

Zatvorski stručnjaci svjedočili su o vrstama uvjeta s kojima bi se Assange vjerovatno suočio ukoliko bude izručen. Stručnjaci su se složili da bi vjerovatno bio zadržan u samici, što i Ujedinjeni narodi smatraju psihološkim mučenjem; da će dobiti izuzetno dugu zatvorsku kaznu; te da će biti držan pod posebnim administrativnim mjerama koje zatvorenika efektivno čine više izolovanim, što ga dodatno udaljava od porodice, prijatelja i ostatka njegovog sistema podrške.

Ali čak i bez ovih dodatnih rigoroznih mjera koje je Assange mogao očekivati, puko naređivanje njegovog izručenja iz Ujedinjenog Kraljevstva izazvalo bi ovaj rizik od samoubistva. “Uvjeren sam koliko psihijatar ikad može biti da će, u slučaju izručenja, gospodin Assange zaista pronaći način da izvrši samoubistvo”, svjedočio je dr. Michael Kopelman.

assangedefense.org

tačno.net
Autor 9.2.2021. u 15:25