Zapadna obala: Tokom protesta priveden 21 Palestinac

tačno.net
Autor 22.7.2017. u 10:25

Zapadna obala: Tokom protesta priveden 21 Palestinac

Tokom protesta koji su jučer održani na Zapadnoj obali, a zbog nedavno postavljenih bezbjednosnih ograničenja na prilazima džamiji Al-Aksa, priveden je 21 Palestinac.

Iz Društva palestinskih zatvorenika naveli su da su izraelske snage intervenisale tokom jučerašnjih protesta i privele 21 Palestinca.

Tri Palestinca su ubijena, a stotine drugih je povrijeđeno u petak u istočnom Jerusalemu, koji je pod okupacijom izraelskih snaga, saopštili su palestinski zdravstveni zvaničnici.

Izraelske snage sigurnosti su u ponedjeljak, nakon četiri dana, ukinule zabranu ulaska u Stari Grad u istočnom Jerusalemu, ali jake tenzije u toj regiji i dalje traju. Tokom intervencije izraelske policije posljednjih dana povrijeđeno je stotine Palestinaca, neki od njih su u kritičnom stanju.

Lokalno muslimansko stanovništvo u kompleks Al-Akse nije moglo ući od petka do ponedjeljka, a izraelske snage su u nedjelju i na ulaze u kompleks postavile dodatne kontrolne punktove s detektorima metala. Lokalni Palestinci protestuju zbog toga i odbijaju ući u kompleks, već namaze obavljaju ispred njega.

Kriza je eskalirala prošle sedmice u petak ujutro, kada su izraelski policajci ubili tri Palestinca ispred i unutar kompleksa Al-Akse, a sve je rezultiralo opštim metežom u kojem je povrijeđeno više osoba, među kojima su i dva izraelska policajca koji su preminula na putu do bolnice. Izraelska policija je potom naredila zatvaranje kompleksa Al-Aksa.

ba.n1info.com

tačno.net
Autor 22.7.2017. u 10:25