Zapadni mediji napadaju Slovake zbog izbjeglica. Zapazili su i ponašanje Čeha

tačno.net
Autor 21.8.2015. u 09:34

Zapadni mediji napadaju Slovake zbog izbjeglica. Zapazili su i ponašanje Čeha

foto:  Petr Topič, MAFRA,  Manifestacije protiv islama pred Praškim zamkom (16.januara 2015.)

Izbjeglička kriza je sada glavnom temom svjetskih medija. Zapadna medija počinju kritikovati uzdržani pristup nekih evropskih država koje odbijaju primiti izbjeglice ili izabiraju samo određene grupe. Kritikuju uglavnom Slovačku ali i Mađarsku ili Češku.

Piše: Oldrich Manert
Preveo: Ešref Zaimbegović

Problematici prijema izbjeglica i uzdržanom pristupu nekih članskih zemalja Evropske unije se ponovo bavi naprimjer respektovani The Washington Post. U tekstu od srijede posebno se zamjera Slovačkoj. Ukazuje da su naši istočni susjedi odlučili da prime samo 200 izbjeglica a još su ustanovili posebne uslove. Izbjeglice moraju biti iz Sirije a osim toga trebali bi biti kršćani.

Novinari američkog servera su istraživali zašto je slovačka strana tako izbirljiva u primanju izbjeglica. Radi toga su se obratili slovačkom ministarstvo unutrašnjih poslova. Dobili su iznenađujuće kratak odgovor glasnogovornika resora. “U Slovačkoj nemamo džamiju. Zato hoćemo da primimo samo kršćane,” rekao je on. Na ponašanje Slovačke upozorava i britanski BBC.

Mnogo šire objašnjenje dao je prije tjedan dana slovački premijer Robert Fico u razgovoru sa austrijskim medijima. Na pitanje zašto Slovačka pristaje da prihvati samo djelić od zahtjevanih 1 100 izbjeglica odgovorio je: “Pitam vas jednu stvar. Ko je bombardovao Libiju? Ko je stvorio probleme na sjeveru Afrike? Slovačka? Ne!” Također je napomenuo da je za sadašnju izbjegličku krizu, prema mnogim mišljenjima, krivo svrgavanje libijskog vođe Moamera Gadafija 2011. godine.

Orbanov plot i kulturne razlike

Slično premijeru Ficu situaciju vide i stanovnici slovačke opštine Gabričkovo. Tamo je privremeno trebalo doći oko 500 izbjeglica iz Austrije koja već ne može da savlada njihov priliv. Protiv prijema se izjasnilo 97% učesnika referenduma. Smetaju im kulturne razlike i strah od mogućih terorističkih napada.

Na kulturne i religiozne razlike Slovaka i izbjeglica upozoravo je Fico već u januaru ove godine. “Odkako je Slovačka kršćanska zemlja ne možemo tolerirati priliv 300 do 400 hiljada muslimanskih imigranata koji bi htjeli graditi džamije po cijeloj našoj zemlji i nastojali izmijeniti našu kulturu i vrijednosti,” rekao je tada Fico. Nužno je naglasiti da muslimani čine samo 0,2% stanovništva Slovačke. Lani su mjesni uredi odobrili azil samo četrnaestorici izbjeglica..

Slovačka međutim ima i velikog pobornika primanja izbjeglica. To je predsjednik Slovačke Andrej Kiska. On ponovljeno poziva na solidarni i razumni pristup rješenju cijeloga problema.

Zanimanje zapadnih medija nije okrenuto samo na Slovačku. Za jednu od vodečih ličnosti otpota protiv izbjeglica smatraju mađarskog premijera Viktora Orbana i njegovu stranku Fidesz.

“Politika lijevice je dozvolila da imigranti preplave Evropu. Ugrozila je evropske zemlje bezprimjernim socijalnim, ekonomskim, kulturnim i sigurnosnim konfliktom,” kaže Orban. Izgradnja masivnog plota uz granicu sa Srbijom pokazuje kakav je stav mađarske vladajuće partije prema izbjeglicama.

Konvička u inostranstvu a Poljska protiv migranata

Inostranim medijima nisu promakli ni najveći protivnici prijema izbjeglica u Češkoj Republici. Najviše ih zanima lider Bloka protiv islama Martin Konvička, koji, posebno na socijalnim mrežama, ne bira izraze na adresu muslimana i izbjeglica. Ne štedi na planovima na izgradnju koncentracionih logora a u vezi sa muslimanima govori i o njihovom mljevenju u koštano brašno.

Agentura DPA napominje da je njegovu peticiju protiv muslimanskih izbjeglica potpisalo 145 hiljada ljudi. Agentura osim toga upozorava i na drugog protivnika izbjeglica Tomia Okamuru. U inostranstvu je najviše zanimanja izazvala njegova akcija sa šetnjom sa psima u Teplicama usmjerena protiv muslimanskih gostiju poznatog banjskog lječilišta.

Dvije hiljade izbjeglica bi prema planu EU trebala primiti Poljska. I takav broj je prema mišljenju mnogih Poljaka prilično visok. Prema istraživanju poljskog dnevnika Rzeczpospolita je preko 70% ispitanih Poljaka protiv prijema izbjeglica iz Afrike i Srednjeg Istoka. Poljaci na koncu nisu zadovoljni ni sa varijantom da u zemlju dođu samo kršćanske izbjeglice. Humanitarne organizacije međutim protivnicima izbjeglica napominju da je još nedavno takva pomoć bila potrebna stotinama hiljada Poljaka.

idnes.cz

tačno.net
Autor 21.8.2015. u 09:34