Zasad ništa od produžetka primirja: Pregovori Izraela i Palestine u Egiptu još traju

tačno.net
Autor 7.8.2014. u 09:44

Zasad ništa od produžetka primirja: Pregovori Izraela i Palestine u Egiptu još traju

VISOKI dužnosnik Hamasa sa sjedištem u Kairu rekao je u srijedu navečer da još nema dogovora između Izraelaca i Palestinaca o produljenju trodnevnog prekida vatre u Gazi koji traje od utorka ujutro.

Izrael je prije nekoliko sati objavio da je spreman produljiti 72-satno primirje i nakon njegova isteka u petak. U srijedu je Izrael poslao izaslanstvo natrag u Kairo na nastavak razgovora uz egipatsko posredovanje.

“Nema dogovora o produljenju primirja”, objavio je na svojem Twitteru Musa Abu Marzuk.

Iako je član Hamasova političkog čelništva, Marzuk nije dio najužeg vodstva tog islamističkog pokreta, ali je izravno razgovarao s Egiptom tijekom pregovora o prekidu vatre.

Egipatski su predstavnici u srijedu navečer rekli da pregovori još traju.

Obama: Nemam nikakvu sućut za Hamas, ali suosjećam sa stanovnicima Gaze

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u srijedu da suosjeća sa stanovnicima Gaze i naglasio da ta palestinska enklava dugoročno ne može ostati izolirana od svijeta.

“Nemam nikakvu sućut za Hamas, ali imam veliko suosjećanje za obične ljude koji žive težak život u Gazi”, rekao je Obama na tiskovnoj konferenciji, naglasivši američku podršku trenutačnom prekidu vatre, ali i izraelskom pravu na samoobranu. Kratkoročno, mora se postići dogovor koji će osigurati da više ne bude Hamasovih raketnih napada na Izrael, da se Hamasovi tuneli unište i da se Gaza može obnoviti, rekao je Obama.

“Dugoročno, mora se priznati da Gaza ne može izdržati trajnu odsječenost od svijeta i biti nesposobna osigurati prilike, radna mjesta, ekonomski rat za ljude koji tamo žive”, naglasio je američki predsjednik.

 

 

index.hr

tačno.net
Autor 7.8.2014. u 09:44

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija