Zašto crveni Beč mora živjeti sa Strachem

tačno.net
Autor 12.10.2015. u 09:24

Zašto crveni Beč mora živjeti sa Strachem

Foto: HELMUT FOHRINGER 

Radi se o Beču: a Häupl sa plakata obećava da osjećaje za njega ima samo on pošto Strachea neću ni pod kojim uslovima pustiti ka kormilu.

Piše: Anna Durnová
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Godinama Beč ima najljepši kvalitet života na svijetu. Kriminal u gradu opada. Nezaposlenost je u sravnanju sa ostalim velegradovima niska. Beč je kosmopolitska dinamička metropola sa dodatkom srednjoevropskog mira. A to sve se dešava već dvadeset godina pod nadzorom socijaldemokratskog gradonačelnika Michaela Häupla. Ono što na prvi pogled izgleda kao san svakog komunalnog političara i unaprijed dobijeni dvoboj se pred nedeljnim izborima djelom objavljuje kao noćna mora. Häupl naime ima samo jednoprocentnu prednost pred Heinzem-Christianem Strachem, šefom Slobodarske partija Austrije (FPÖ). Beč će biti “za naše” govori Strache sa plakata. Namjerava napasti na doseljenike, i na sve slabosti Häuplove vlade ukljičujući i izbjeglice.

Häuplova popularnost dugoročno opada. Već prije pet godina izgubio je apsolutnu većinu i stupio je u koaliciju sa Zelenim. Prema podacima to mu se u najmanju ruku isplatilo. Beč ima jeftiniji i efektivniji gradski prevoz a konačno su se odlučili izgraditi novu liniju, legendarnu U5. Stanovi se grade i sa njima se dobro upravlja. Od najveće trgovinske ulice Mariahilferstraße je danas postala pješačka zona a skoro niko se u njenoj mirnoj atmosferi ne sjeća preklanjskih sukoba. Ko traži razloge opadajuće popularnosti mora ići na periferiju grada ili sagledati državnu politiku i frustacije građana.

Integracioni projekti na periferiji grada doduše jesu pojačani ali tamošnji stanovnici, koji tradicionalno sa 40% biraju Stracha, to nekako ne osjećaju. Strache im obećava da će se za njih postarati a oni u većini nemaju pojma da stvarana politika slobodnjaka izgleda drugačije: nikakva pomoć ljudima iznad pedeset godina pri nezaposlenosti ili naprimjer zahtjev da se snizi pomoć za stanovanje koji je upravo za te birače ključni. Međutim, Strache prolazi kao lijek za dugogodišnju frustraciju.

Strache ima uspjeha, misle mnogi, i zbog toga što ga niko ne pušta ka kormilu. ”Pustite plava da zajednički vladaju” je postao omiljeni slogan komentatora koji tu strategiju vide kao jedinu mogućnost da se ljudima otvore oči. Pogled na državnu veluku koaliciju sputanu neodlučnošću i letargijom ojačava značaj toga slogana isto kao što Strachea ojačavaju plakati protiv doseljenika.

Paradoksalno je da blizina pobjede Strachea može na koncu spasiti Häupla. Poslije nedavnog uspjeha slobodnih u Gornjoj Austriji poneko se u Beču uplašio i razmišlja da Häuplu oprosti njegov egocentrizam i ponekad kafanske riječi o lijenim učiteljima. Radi se o Beču: a Häupl sa plakata obećava da osjećaje za njega ima samo on pošto Strachea neću ni pod kojim uslovima pustiti ka kormilu.

Autorica predaje na Bečkom univerzitetu

ihned.cz

tačno.net
Autor 12.10.2015. u 09:24