Zašto Joe Biden pobjeđuje?

Edin Osmančević
Autor 5.11.2020. u 09:42

Zašto Joe Biden pobjeđuje?

Foto BBC

U noći  utorka na srijedu Amerikanci su izlašli na biračka mjesta. Preko 100 miliona je već prijevremeno glasalo. Joe Biden, nekadašnji vicepresident Baraca Obame izlazi na izbore kako bi nastavio put bivšeg predsjednika SAD Baracka Obame. Donald Trump želi ostati još 4 godine na kormilu države.

Brojna su pitanja u kome se razlikuje Joe Biden od Donalda Trampa. Pođimo redom:

1. Migraciona politika

Trump: Zid prema Meksiku je simbol restriktivne imigracione politike sa sabirnim centrima i deportacijama. Istina je da je taj zid započet sa izgradnjom u mandatima  ranijih predsjednika ali ga je Trump još više produžio i ojačao. Jedna izuzetno žustra i diskriminatorska politika sprovodi se prema više islamskih država i putne restrikcije se prema njima pooštravaju.

Biden: Deportacije ilegalnih imigranata dosegle su rekordne nivo  u Obamino vrijeme. Ali način na koji Donald Trump odvaja majke i očeve od njihove djece  razbješnjela je Bidena koji obećava da će spojiti  5 545 djece sa njihovim roditeljima. Ona djeca koja su ilegalno ušla u SAD a danas su odrasle osobe dobit će mogućnost da ostanu. Zakon o ilegalnom useljavanju ću primijeniti jednako za sve strane državljane a ne selektivno.

2. Zdravstveni sistem

Trump: Traži ukidanje zdravstvenih osiguranja poznatim pod nazivom“Obamacare”. Posljednje 4 godine Trump je aktivno podržavao napore u sudovima i državama članicama da proglase reforme nevažećim. Sa novim sazivom Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država  gdje 6 sudaca čine konzervativci a tri liberali Obamacare reforme bi se mogle zaustaviti. S druge strane Trump nema još uvijek neku strategiju zdravstvenog programa koju bi poslao na usvajanje u kongres.

Biden: Borba za Obamacare će se nastaviti i sprovesti. Zdravstvena njega će biti pristupačnija većini građana na taj način da će zdravstveni osiguranici imati mogućnost da se lakše liječe. Mladima će  biti zdravstveno osigurani sa osiguranjima svojih roditelja do 26 godina starosti.

3. Covid-19

Trump: Svim Amerikancima će se omogućiti besplatna vakcina kada ona bude odobrena. Najvjerovatnije početkom sljedeće godine.

Biden;  Oštra osuda Trumpove politike kojom se podcjenjuje širenje virusa. Preko 8.5 miliona je oboljelo I blizu 230 000 umrlo. Biden obećava odgovorno liderstvo  zasnovano na suradnji sa ekspertima I besplatnoj vakcini za sve Amerikance.

4. Poreska politika

Trump: Smanjenje poreza za sve građane neovisno od prihoda, olakšice za preduzeća i za bogate vlasnike. Prvo smanjenje poreza bilo je u korist onih građana koji imaju visoke prihode. Usmjerio je subvencije u sektor poljoprivrede i naftne  industrije.

Biden: Novi porezi usmjereni prema srednje-bogatom sloju dok će oni najbogatiji morat platiti “svoj zasluženi udio”. Povećanje poreza na “nasljedstvo” i poreza na prodaju stanova i kuća.

5. Spoljna politika

Trump: Nastavak trgovačkog rata sa Kinom gdje je polazna tačka “Amerika Prvo” i gdje se nove tarife na uvoz mogu uvesti. Negativan stav prema EU I NATO sa zahtjevom da zemlje članice u zapadnoj alijansi povećaju svoju ekonomsku podršku i finansijsko učešće. Smanjeno učešće SAD-a u finansiranju UN.

Biden: Želi normalizirati svoje internacionalne relacije. Smatra da Kina ne smije imati prednosti na račun USA ali i da će pregovori voditi ugovoru koji je prihvatljiv za obe strane. Takođe se to odnosi na ugovore sa njegovim najbližim koalicionim saveznicima kao što su EU, UK i Kanada. Obećava pritisak na Rusiju koja se optužuje od američkih sigurnosnih službi da su se miješale u predsjedničke izbore 2016. godine i širile dezinformacije.

6. Ekologija

Trump: Nastavak eksploatacije nafte i prirodnog gasa u ekološki osjetljivim područjima. Otvaranje novih radnih mjesta prioritetna su u odnosu na ekologiju. Proizvodnja uglja će se revitalizirati kako  bi se osigurala nova radna mjesta.

Biden: Smanjenje upotrebe fosilnih goriva i investiranje u ekološki prihvatljiva rješanja. Takođe se izjasnio da je protiv naftnih bušotina u osjetljivim prirodnim rezervatima poput Aljaske. Želi ponovo uvesti strože ekološke zakone koje su donijete u Obaminom mandatu. Obećava osnivanje Ministarstva za ekologiju i vratiti se Pariškom ugovoru o smanjenju zagađivanja vazduha i štetnog efekta staklene bašte.

7. Abort

Trump: Protivi se današnjem zakonodavstvu o abortusu.  Stavlja se na stranu protivnika abortusa i želi novi zakon kojim bi se ograničile pravo na abortus.

Biden: Podržava današnje zakonodavstvo. Iako je katolik ima drugačije mišljenje nego crkva. Podržava brak među istospolnim parovima te obećava žestoku borbu protiv pokušaja izmjene zakona o abortusu.

8. Odbrana

Trump: Povećani izdaci za odbranu i ulaganja u svemirska istraživanja. Nuklearni arsenal će se modernizovati dok će se suzbiti nuklearno naoružvanje Sjeverne Koreje i Irana.

Biden: Povećana suradnja sa zapadnom alijansom NATO i povratak normalnim vezama koje su egzistirali prije Trumpa.

9. Zaključak

Trump: U mnogim segmentima svoje vladavine je ispunio svoja konzervativna izborna obećanja. U onim dijelovima koje nije uspio obećava da će nastaviti sa promjenama sljedeće četiri godine perioda.

Trump je do sad imao republikansku dominaciju i podršku u senatu ali na ovim izborima republikanci riskiraju da izgube majoritet.

Biden: Biden signalizira na povratak politike u vrijeme Baracka Obame. Već ima pripremljena rješenja za Ministarstvo za spoljne poslove i Ministarstva za zaštitu životne sredine, pripremljene izmjene zakone spremne da se usvoje u kongresu. Joe Biden želi izbjeći kaos koji je obilježio perod predsjednika Donalda Trumpa.

Edin Osmančević
Autor 5.11.2020. u 09:42