Zašto mediji ćute: Nacista postao gradonačelnik u Mađarsko:Želi Veliku i etnički čistu Mađarsku na osnovama fašizma

tačno.net
Autor 22.12.2013. u 09:19

Zašto mediji ćute: Nacista postao gradonačelnik u Mađarsko:Želi Veliku i etnički čistu Mađarsku na osnovama  fašizma

Jedan od lidera pokreta „64 Županije“ poznat po otvorenoj nacističkoj ideologiji i neskrivenim teritorijalnim pretenzijama ka Srbiji, Laslo Torockai postao je gradonačelnik pograničnog mađarskog mesta Asothalm. Većina srpskih medija, međutim, nije našla za shodno da javnost obavesti kako je vođa organizacije koja zahteva Veliku i etnički čistu Mađarsku na osnovama ideologije fašističkog lidera Mikloša Hortija, umesto zabrane i zakonskih reprekusija, dočekao mesto prvog čoveka jedne opštine!

I one kolege koje su pronašle za shodno da obaveste građanstvo, koristili su se eufemizme kao što su „desničari“ ili „nacionalisti“, umesto da stvare nazovu pravim imenom.

Jedan od retkih koji se oglasio ovim povodom jeste istoričar i pisac Aleksandar Veljić, inače predsednik Društva za očuvanje sećanja na žrtve Holokausta, koji je izrazio nevericu i nezadovoljstvo činjenicom da Evropska unija koja baštini antinacizam kao jedan od svojih fundamenata, ali  i mađarske vlasti nisu reagovale ovim povodom, pa makar i izrazili deklarativni protest ili zabrinutost.

– “Ne jednom, Torockai i `64 županije` izrazili su otvorene teritorijalne pretenzije prema `južnim krajevima Mađarske`, kako mađarski ekstremisti nazivaju danas Vojvodinu” – podseća Veljić.

T. Lovreković

novinenovosadske.rs

tačno.net
Autor 22.12.2013. u 09:19