Zastupnici oduzeli Silviju Berlusconiju senatorsko mjesto

tačno.net
Autor/ica 28.11.2013. u 10:25

Zastupnici oduzeli Silviju Berlusconiju senatorsko mjesto

Talijanski zastupnici izglasali su da se Silviju Berlusconiju oduzme senatorska titula, a sve nakon što je postala pravomoćna presuda za utaju poreza kojom je osuđen na četiri godine

Piše: Šarlota Brnčić, Novi list

Poput bombe odjeknula je u 17.43 sati vijest iz talijanskog Senata da su zastupnici izglasali da se Silviju Berlusconij u oduzme senatorska titula, a sve nakon što je postala pravomoćna presuda za utaju poreza kojom je osuđen na četiri godine.
Epilog je to vrlo nemirnog političkog razdoblja, koje je potrajalo čak četiri mjeseca i blokiralo čitavu naciju oko sudbine jednog jedinog čovjeka.
Odluka je danas poslijepodne konačno donijeta, a zastupnicima je za to trebalo osam sati koje su bez prekida proveli vijećajući u palači Madama.
Uoči konačnog glasovanja o izbacivanju bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija iz talijanskog parlamenta, Berlusconi je ispred palače Grazioli okupio svoje pristaše i održao govor.
“Ovo je kraj demokracije, ali ne očajavajte jer ću ja i dalje ostati ovdje. Dan je prepun gorčine, ali mi ne želimo živjeti u mržnji”, poručio je brojnim pristašama s bine. Išao je tako daleko u svome govoru da je okupljene upozorio na značenje riječi nacionalne himne.
– Riječi Mamelijeve himne su više nego li obvezujuće i mi smo uistinu spremni umrijeti. Prije svega vam zahvaljujem…upućujem veliko hvala jer u ovih proteklih 20 godina jedino na što se ne mogu požaliti je vaša podrška. Ljevica je i vremenu naredila da ono bude hladno. Unatoč svemu, današnji dan će zasigurno obilježiti duboka gorčina, a ovaj dan ćemo pamtiti i kao dan kada je demokracija pala u korotu. U prošlosti smo se već suočili s teškim razdobljima, no ova današnja, naša manifestacija, iako su je pokušali spriječiti, u potpunosti je legitimna i tiha jer mi ne živimo u mržnji i zavisti kao oni, poručio je Berlusconi.
Osvrnuo se i na presudu kojom je proglašen krivim za aferu Mediaset. Ustvrdio je kako se radi isključivo o “teorijama i zavjeri” koje nisu “utemeljene niti na jednoj stvarnoj činjenici, niti na bilo kakvom dokumentu ili izjavi svjedoka”.
Uzviknuo je tada da će se žaliti na presudu i zapitao se što će se dogoditi kada u konačnici bude oslobođen krivnje. “Da li ćete me tada vratiti na senatorsko mjesto? Da li ćete me tada obeštetiti?”, upitao je Berlusconi zastupnike koji su trebali donijeti odluku o njegovoj političkoj sudbini.
Okrenuo se i ka budućnosti te rekao “danas slave jer su uspjeli neprijatelja dovesti pred streljački vod, a ovaj dan su čekali dugih dvadeset godina i sada su euforični”.
Pozvao je sve okupljene i sve pristaše da zbog toga ne očajavaju, da ne budu nesretni ukoliko izgubi zastupničko mjesto. Istaknuo je kako se on i njegovi stranački kolege ne namjeravaju povući u samostan već štoviše da će učiniti sve kako bi na idućim izborima dobili većinu glasova jer “isključivo s većinom možemo promijeniti ustav”.
Berlusconijev govor pratili su brojni okupljeni novinari, a o važnosti ovoga dana za talijansku političku scenu dovoljno je govorila i činjenica da su portali niza medijskih kuća poput dnevnih novina La Repubblica uživo prenosili sve što se događalo u Parlamentu.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 28.11.2013. u 10:25