Zastupnički dom Kongresa usvojio rezoluciju kojom se osuđuje Rusija

AJB
Autor 3.3.2022. u 09:08

Zastupnički dom Kongresa usvojio rezoluciju kojom se osuđuje Rusija

Foto: AP

Zastupnički dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država odobrio je rezoluciju kojom se osuđuje Rusija zbog napada na Ukrajinu te je izražena podrška Kijevu.

Rezolucija je usvojena sa 426 glasova za, dok su protiv bila tri republička zastupnika.

Protiv su glasali zastupnik iz Arizone Paul Gosar, zastupnik iz Kentuckyja Thomas Massie i zastupnik iz Montane Matt Rosendale.

U tekstu rezolucije osuđen je ruski napad na Ukrajinu te je jasno ponovljena američka podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine.

Osim toga, upućen je apel ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na hitan prekid vatre.

Američki predsjednik Joseph Biden pozdravio je glasanje na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda i usvajanje rezolucije kojom se osuđuje napad Rusije na Ukrajinu, zahtijevajući momentalno zaustavljanje svih akcija i povlačenje ruskih trupa.

Biden je izjavio da glasanje UN-a “pokazuje obim globalnog bijesa zbog napada Rusije na suverenog susjeda” i da se ovim glasanjem priznaje da Putin “napada same temelje globalnog mira i sigurnosti – odnosno sve ono za šta se zalaže UN”, prenosi AP.

Za rezoluciju “Agresija nad Ukrajinom” glasala je 141 članica Generalne skupštine UN-a, pet zemalja je bilo protiv, a 35 uzdržanih.

“Zajedno moramo i smatrat ćemo Rusiju odgovornom za svoje postupke. Pokazat ćemo da sloboda uvijek trijumfira nad tiranijom”, poručio je Biden, ponavljajući dio iz svog obraćanja o stanju nacije u srijedu.

Američki State Department pozvao je Putina da “odmah prekine krvoproliće” i da povuče trupe sa teritorije Ukrajine.

U saopćenju objavljenom kasno u srijedu navečer po američkom vremenu, SAD također optužuju Rusiju da je pokrenula “sveobuhvatan napad na slobodu medija i istinu” kroz blokiranje pristupa nezavisnim novinskim kućama i sprečavanje njihove mogućnosti da emitiraju informacije o ruskom napadu na Ukrajinu, prenosi BBC.

SAD je, također, ukazao na rusko “gušenje” društvenih medija poput Twittera, Facebooka i Instagrama, a koji su, kako tvrdi Washington, omogućili milionima Rusa pristup nezavisnim informacijama i vezu s ostatkom svijeta.

AJB

AJB
Autor 3.3.2022. u 09:08