Zatvor i deportacija: Mađarska donijela nove stroge zakone o imigrantima

tačno.net
Autor 15.9.2015. u 09:24

Zatvor i deportacija: Mađarska donijela nove stroge zakone o imigrantima

Mađarska je usvojila nove stroge zakone o imigrantima koji predstavljaju “novu eru” u sprečavanju priliva ilegalnih imigranata, javlja BBC.

Mađarska policija sada može zadržati svakoga ko pokuša probiti žičanu ogradu podignutu na granici sa Srbijom. Mađarska je postala ključna tačka na putu hiljada izbjeglica s Bliskog istoka i Afrike prema sjeveru.

U ponedjeljak se ministri EU nisu uspjeli dogovoriti o raspodjeli 120.000 izbjeglica koje traže azil. Pregovori će se nastaviti na sastanku u oktobru.

Novi mađarski zakon je na snagu stupio u ponedjeljak u 22:00 sati. Svako ko ilegalno pređe granicu će biti procesuiran, a za te slučajeve je izabrano 30 sudija. Kazne za oštećenje žice i ilegalni ulazak u Mađarsku su zatvor ili deportacija. Ograda se proteže čak 175 km duž granice sa Srbijom. Ogradu čuva i veliki broj policajaca.

Predstavnici Luksemburga, koji predsjedava EU, nadaju se da će prijedlog preseljenja izbjeglica postati zakon na sastanku 8. oktobra. Češka, Slovačka i Mađarska se protive prijedlogu koji nalaže da zemlje članice preuzmu određen broj izbjeglica.

Prioritet izbjeglica je dolazak u Njemačku i Švedsku. Izbjeglice stižu i u Austriju, a nedjelju je došlo 14.000, a u ponedjeljak 7.000 ljudi. Austrijske vlasti su aktivirale vojsku kako bi pomogla izbjeglicama, ali će trupe biti raspoređene i na granici ukoliko to bude potrebno.

klix.ba

tačno.net
Autor 15.9.2015. u 09:24

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija