Zatvorska kazna novinarima Rojtersa u Mjanmaru

tačno.net
Autor/ica 3.9.2018. u 09:14

Zatvorska kazna novinarima Rojtersa u Mjanmaru

Sud u Mjanmaru osudio je dvojicu novinara Rojtersa na po sedam godina zatvora za ilegalno posedovanje zvaničnih dokumenata i kršenje državne tajne tokom istrage o masakru tamošnje vojske nad muslimanskom manjinom Rohindža.

Va Lon (32) i Kjav So O (28) su izveštavali o brutalnom ophođenju vojske prema pripadnicima muslimanske manjine Rohindža kada su uhapšeni i optuženi za kršenje Zakona o zvaničnim tajnama, za šta je zaprećena kazna do 14 godina zatvora.

Oni su se izjasnili da nisu krivi i da je policija namestila dokaze protiv njih. Uhapšeni su 12. decembra prošle godine.

“Danas je tužan dan za Mjanmar, Rojtersove novinare Va Lona i Kjava So Oa, i za medije svuda na svetu”, rekao je, kako je navedeno u saopštenju, ;glavni urednik Rojtersa Stiven Adler.

On je rekao da su ta dvojica izvanrednih novinara već provela devet meseci u zatvoru pod lažnim optužbama namenjenim da se ućutka štampa i zastraše mediji. Adler je rekao da im je oduzeta sloboda iako nema nikakvih dokaza da su oni prekršili zakon a da ima puno dokaza o nameštanju policije.

Slučaj je privukao pažnju sveta kao primer o zastajanju demokratskih reformi u dugo godina izolovanom Mjanmaru pod civilnom vladom dobitnice Nobelove nagrade za mir Aug San Su Ći koja je preuzela vlast 2016. godine.

Iako vojska koja je vladala zemljom pola veka drži kontrolu nad nekoliko ključnih ministarstava dolazak Su Ći na čelo vlade podiglo je nade da će zemlja ubrzano ući u tranziciju ka punoj demokratiji i njen stav o krizi s Rohindžama je razočarao mnoge koji su joj se ranije divili.

RSE

tačno.net
Autor/ica 3.9.2018. u 09:14