Zauzeta zgrada Državne bezbednosti u Kramatorsku

tačno.net
Autor 22.4.2014. u 07:43

Zauzeta zgrada Državne bezbednosti u Kramatorsku

Grupa naoružanih ljudi zauzela je zgradu Službe bezbednosti Ukrajine u Kramatorsku, javile su ruske i ukrajinske novinske agencije, navodeći da se vode pregovori između službenika i pristalica federalizacije Ukrajine. Ukrajinske agencije navode da je načelnik gradskog odeljenja policije u tom gradu na istoku Ukrajine Vitalij Kolupaj odveden u nepoznatom pravcu i da napadači traže predaju oružje. Na vratima zgrade istaknuta je zastava “Donjecke Narodne Republike”.

Agencije prenose da su u Gorlovki u Donjeckoj oblasti “proruski separatisti izneli svoje namere za formiranje tzv. Federacije Narodnih Republika” u koju žele da uključe Donjecku, Lugansku, Harkovsku i Odesku oblast.

Sve se događa u trenutku posete američkog potpredsednika Džozefa Bajdena Kijevu, gde je stigao u ponedeljak. Izjavio je kako dolazi u Ukrajinu da bi pokazao posvećenost SAD toj zemlji i podstakao hitno sporovodjenje medjunarodnog sporazuma čiji je cilj ublažavanje tenzija u Ukrajini.

Prethodno je Stejt department objavio fotografije vojnika u istočnoj Ukrajini za koje tvrdi da su pripadnici ruskih snaga jer nose uniforme slične ruskim, kao i rusko oružje. Predstavnici Stejt departmenta podelili su novinarima zvanični dokument na 11 strana u kojem se nalaze i fotografije naoružanih muškaraca u Slovjansku i na Krimu.

Takve navode demantovao je lider proruskih separtista u SlovjanskuVječeslav Ponomariov:

“Ne, ovde nema jednog jedinog predstavnika ruske vojske ili države. Ja sam bivši član vojnih snaga i kada sam pozvao u pomoć prijatelje koji su takođe penzionisani kao i ja svi su došli da pomognu, ne samo iz Rusije, nego i Belorusije, Kazahstana i Moldavije”.

Portparolka Stejt Dipartmenta Dženifer Psaki potvrdila je da su o poslednjim događajima (pre svega o ubistvu šest osoba u Slavjansku) telefonom razgovarali američki državni sekretar Džon Keri i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov:

“Državni sekretar je pozvao Rusiju da preduzme konkretne korake u pravcu implementamcije ženevskog sporazuma, uključujući i javni poziv separatistima da napuste državne zgrade, uklone barikade, prihvate amnestiju i svoje zahteve političkim putem”.

A u Moskvi, predsednik Vladimir Putin, kao pozitivan iskorak prema ukrajinskim područjima za koje je Rusija zainteresovana, na sednici Vlade je saopštio:

“Želeo bih da vas obavestim da sam potpisao odluku o rehabilitaciji krimskih Tatara, zatim jermenske populacije, kao i nemačke i grčke, svih koji su patili u toku Staljinovih čistki”.

radioslobodnaevropa.org

tačno.net
Autor 22.4.2014. u 07:43

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija