Zavirili duboko u džepove i vidjeli “Titanic”

Autor/ica 19.12.2011. u 12:02

Zavirili duboko u džepove i vidjeli “Titanic”

Dva i pol sata spuštate se duboko, duboko i još malo dublje. U skučenoj podmornici gužvate se s još dvoje ljudi i putujete na samo dno Atlantskog oceana.

 

Sve to za tek letimičan pogled kroz brodski prozorčić na opustošenu olupinu nekoć veličanstvenog broda na kojemu su milijunaši američkog zlatnog doba objedovali, zabavljali se, a u nekim slučajevima, i umrli. Ovo putovanje ne bih preporučio klaustrofobičnima, kao ni onih 99 posto koji ne spadaju u jedan posto najbogatijih jer dvotjedno krstarenje koje uključuje jedan zaron u trajanju od osam do deset sati stoji 60.000 dolara.No za zaljubljenike u “Titanik” nikakva cijena ni nelagoda nije prevelika, osobito sada kad se približava stota obljetnica potonuća, koja će se obilježiti 15. travnja sljedeće godine. “Ovo je prilika kakva se ukazuje jednom u životu”, kaže Renata Rojas, bankarica iz New Yorka, koja se sprema na zaron preko 3,2 kilometra sve do muljevitog morskog dna. “Opsjednuta sam Titanicom od svoje desete godine.” Očekuje se da će se najmanje 80 osoba odvažiti na zaron do olupine, tvrde u Deep Ocean Expeditions, kompaniji koja organizira ta putovanja. No iz tvrtke Deep Ocean Expeditions doznajemo da planiraju trajno obustaviti putovanja, nedvojbeno na veliko razočaranje budućih generacija zaljubljenika u “Titanic”. Međutim, sljedećeg ljeta putnici će do nje moći putovati ruskom podmornicom “Mir” koja može podnijeti razorni pritisak morskih dubina. U njoj pilot i dvoje turista imaju manje od dva metra prostora po širini, a još nose slojeve tople odjeće. Putnici sa sobom nose lagani ručak, ali ih se podsjeća da nema toaleta.

Unatoč ubrzanom propadanju Unatoč ubrzanom propadanju “Titanica”, posjetitelji ga žele razgledati “Mir će proći iznad olupine, omogućivši vam pogled na udubinu u kojoj je nekoć stajalo veličanstveno stubište Titanica”, obećava Deep Ocean Expeditions na svojim mrežnim stranicama. “Također ćete neko vrijeme provesti u razgledavanju poznatog mosta i šetališta na palubi.” Znanstvenici i stručnjaci boje se da bi putovanja mogla nanijeti nova oštećenja ovom slavnom brodu, kao i da prestavljaju obeščašćenje masovne grobnici u kojoj se još uvijek nalaze stvari poput cipela koje su pripadale utopljenicima. Međutim, obljetnicu smatraju i prilikom da lobiraju za globalni sporazum kojim bi se ustanovila pravila o zaštiti “Titanica”. “Treba nam temeljni sporazum”, kaže James P. Delgado, ravnatelj pomorske baštine u Državnoj upravi za oceane i atmosferu koja je nadležna za olupinu. “Titanic” već dugo oduševljava najraznolikije osobe jer simbolizira kraj ere tehnološke nevinosti i doima se poput kozmičkog prijekora povlaštenih. Naime, na brodu je bilo deset milijunaša, među kojima su bili financijaš John Jacob Astor IV., industrijalist Benjamin Guggenheim i Isidor Straus, vlasnik najveće svjetske robne kuće Macy’s. Sva trojica potonula su zajedno s brodom kad je udario u santu leda i potonuo u ranim jutarnjim satima 15. travnja 1912. u međunarodnim vodama šesto kilometara od obale Newfoundlanda.

Titanic je potonuo uz obalu Newfoundlanda Titanic je potonuo uz obalu Newfoundlanda Na dnu mora počiva uspravno, ali prelomljen na dva dijela.Danas je olupila tek gomila hrđe i nereda. Na palubama zjape goleme rupe, a metalni zidovi su se urušili. Trup je na mnogim mjestima prekriven slojevima hrđe. No i dalje je privlačan, na primjer James Cameron, redatelj istoimenog filmskog hita navodno je zaronio do “Titanica” dvadesetak puta. Dok se ostali moraju zadovoljiti tek jednim letimičnim pogledom. Naime, toliko turista želi posjetiti brod da je jedina tvrtka koja trenutno nudi takav zaron, Deep Ocean Expeditions, povećala broj planiranih krstarenja s dva na četiri te razmatra i mogućnost uvođenja petog. A turisti čekaju u redu unatoč naglom porastu cijene. Naime, 1998. godine tvrtka je zaron naplaćivala 32.500 dolara, a danas 59.680 dolara. Bankarica Renata Rojas, obožavateljica “Titanica”, među prvima je u redu. “Bit će mi to prilika da iskažem štovanje”, kaže. “Da mogu, ostala bih dolje danima.”

The New York Times

Autor/ica 19.12.2011. u 12:02