Zavisnost na moskovskim milijardama

tačno.net
Autor 8.3.2014. u 08:09

Zavisnost na moskovskim milijardama

Piše: Julian Hans

Uredio: Ešref Zaimbegović

Foto:dpa

Finansijski centar London privlači nevjerovatne sume iz Rusije

Evropa je šokirana time kako Rusija na Krimu krši međunarodno pravo – ali sa sankcijama Brisel ne žuri. Doduše Rusija više zavisi od EU nego obratno. Međutim cijele branše u Evropi žive od novca bogatih Rusa.

Može se naprimjer napraviti šetnja oko krasnog Tegernsee (jezero blizu Minhena, stjecište njemačke elite, prim.prev.) da bi se dobio utisak kakav uticaj ima u Evropi novac dobijen od super bogatih Rusa. Sa nešto sreće možete tamo sresti Ališera Usmanova, uvijek praćenog od nekoliko tjelohranitelja. On je, prema procjeni Forbesa, sa imovinom od 15 milijardi dolara najbogatiji čovjek u Rusiji. Pored svojih privatnih poslova u metalnij industriji, telekomunikacijama i raznim drugim branšama Putinov prijatelj je i generalni direktor Gazprom Investholdinaga, kćerke firme državnog koncerna Gazprom.

Njegov izbor je pao na jednu posebnu nekretninu na južnoj obali: vila je izgrađena 1936. za SS generala Karla Wolffa i sada je prodana za 20 miliona evra. Usmanov se nije pojavio kao kupac, posao je obavljen preko firme “Tegernsee Limited” sa sjedištem u poreskom raju na ostrvu Man. Susjed Usmanova na drugoj obali je Ivan Šuvalov, koji je zaradio novac na izgradnji gasovoda za Gazprom.

Imovina ruskih bogataša

Evropa je doduše šokirana time kako Rusija postupcima u Ukrajini krši međunarodno pravo – ali sa sankcijama imaju evropske vlade probleme čak i kad su usmjerene protiv pojedinih političara i visokih urednika. Jer Evropi nisu potrebni samo ruska energija i sirovine.

U međuvremenu žive pojedine branše veoma dobro od imovine ruskih bogataša. Ona je dobrodošla kod trgovaca nekretninama u Minhenu, Berlinu i Baden – Badenu, u britanskom internatima, na londonskoj berzi i u bankama u kantonu Zug. I naravno u ofšor rajevima na kojima se novac odmara na putu od mjesta porijekla ka različitim stanicama.

Prilikom diskusija o kaznenim mjerama stalno se naglašava da je Rusija važan trgovinski partner Evrope: Rusija kupuje 7% izvoza Evropske unije. Međutim zavisnost je na drugoj strani znatno veća: EU je sa svoje strane najveći trgovinski partner Rusije – oko polovine ruskog spoljno trgovinskog volumena otpada na države EU. Dok je Njemačka prije svega usmjerena na jeftinu energiju na drugim mjestima žive cijele branše od dobrostojećih ruskih mušterija.

Privatne škole, advokati i londonska berza

Iako ruski političari u javnosti glasno izražavaju svoj patriotizam, ipak je među bogatim i silnim pitanje prestiža da šalju svoju djecu u britanske internate. Prema podacima Independent School Councils, udruženja britanskih privatnih škola više od 2.100 ruske djece učilo se 2013. na britanskim internatima. Polazeći od prosječne školarine od oko 11.000 evra po semestru zarađuju britanske privatne škole na učenicima oko 72 miliona evra godišnje.

To su naravno sitnice u poređenju sa sumama koje iz Rusije privlači finansijski centar London. Na londonskoj berzi je notirano više od 50 firmi koje koje posluju u Rusiji, među njima i Megafon, div u mobilnoj telefoniji, koji pripada Usmanovu. K tomu pripada još i čitava armija advokata, koja živi od jurističkih događanja. Britansko pravosuđe se razvilo u jedan od najznačajnijih izvora prihoda za londonski City. Mnoga preduzeće iz energetske branše zaključuju ugovore prema engleskom pravu. A ruski oligarsi rado vode svoje sporove pred londonskim sudovima.

Više od 60% slučajeva koji se odvijaju pred londonskim trgovinskim sudovima odnosi se na učesnike iz Rusije i istočne Evrope. Najspektakularniji primjer bio je proces između Romana Abramoviča i Borisa Berezovskog koji se u ljeto 2012. završio porazom Berezovskog. Lord Jonathan Sumption, koji je kao advokat zastupao Abramoviča, postavljen je poslije toga za sudiju londonskog Vrhovnog suda.

Dok Evropa odugovlači, Rusija ostvaruje svoje prijetnje

Pošto se poslovni ljudi rado zadržavaju u blizini svoje djece i svoga novca ruski novac je omogućio engleskom tržištu nekretnina ostvarivanje novih rekorda. Skoro 5% nekretnina prve klase koje su prošle godine u Londonu promjenile vlasnika kupljene su od strane Rusa, izvještava američki časopis New Republic.

Dok Evropa još čeka Rusija već ostvaruje svoje prijetnje da će oduzeti imovinu inostranih firmi i pojedinaca. Ruska centralna banka je odmah  postavila moskovsku filijalu najveće ukrajinske banke pod prinudnu upravu. Bankarska licenca doduše nije oduzeta Moskomprivatbank – koja pripada jednom trećinom ukrajinskom milijarderu Igoru Kolomojskom – objavila je Narodna banka u četvrtak.

Kolomojski je, prema Forbesu, treći najbogatiji čovjek Ukrajine i tek prije nekoliko dana nova vlada ga je imenovala guvernerom njegovog rodnog regiona Dnjepropetrovsk. Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji ne priznaje vladu u Kijevu, nazvao je Kolomojskog “podvodnikom” i “lopovom”  i predbacio mu je da je prekršio ugovor sa ruskim oligarhom Romanom Abramovičem. Moskomprivatbank raspolaže sa imovinom od oko jedne milijarde evra.

sueddeutsche.de

tačno.net
Autor 8.3.2014. u 08:09