Zavjera protiv zavjere

Autor 6.4.2011. u 02:24

Zavjera protiv zavjere

Povod za raspravu o slobodi medija u Turskoj je hapšenje dvojice novinara – Nedima Šenera i Ahmeta Šika koji su optuženi da su članovi terorističke organizacije Ergenekon. Navodno je riječ o ilegalnoj organizaciji koja je planirala obaranje vlade premijera Redžepa Tajipa Erdogana, a među optuženima su istaknuti oficiri, novinari, naučnici i umjetnici.

Međutim, novinar i stručnjak za Tursku Ginter Zojfert smatra da se hapšenje dvojice novinara razlikuje od onih prethodnih. „Zbunjuje što su se oni bavili upravo razotkrivanjem takvih zavjera. Zbog toga su ljudi u Turskoj zbunjeni – postupak protiv zavjere i sam se pretvorio u zavjeru“, kaže Zojfert.

 „Imamova armija“

Policija traga za još neobjavljenom knjigom Ahmeta Šika koja se zove „Imamova armija“ i koja se bavi tajnom mrežom u turskoj policiji koju navodno čine pristalice islamskog propovjednika Fetulaha Gilena koji živi u SAD-u. Policija je pretražila prostorije liberalnog lista „Radikal“ i izdavačke kuće „Itaki“ i uklonila sve kopije knjige sa računara, ali je kasnije tekst knjige objavljen na internetu.

Kritičari kažu da je vladajuća islamsko-konzervativna stranka AKP slučaj iskoristila kako bi zastrašila i ućutkala opoziciju. „Kako se postupak protiv Nedima Šenera i drugih vodi u tajnosti smatramo da je apsolutno važno da svi dokazi i razlozi za sumnju budu objavljeni, kako bi optužbe protiv turskih novinara provjerili strani posmatrači i organizacije kao što je OEBS“, kaže Entoni Mils iz Međunarodnog instituta za štampu.

Do sada uhapšeno više od 500 osoba

Prema saznanjima Instituta do sada je uhapšeno 68 novinara, zabrinutost su izrazili i Evropska komisija i Evropski parlament. „Ako se pogledaju propisi vidi se da novinari rade pod prijetnjom krivičnog gonjenja. Ali, u osnovi zakona morala bi biti sloboda izražavanja mišljenja, a suđenja su samo posljednja mogućnost. Krivični zakonik tako je napravljen da ograničava novinare u njihovom radu“, kaže advokat Fikret Ilkiz.

 Poslije hapšenja Šenera i Šika demonstrirale su stotine novinara. Vlasti odbacuju sve optužbe i tvrde da je pravosuđe nezavisno. U vezi sa aferom Ergenekon do sada je, inače, uhapšena 531 osoba, a optužnica ima 8.032 strane.

Autori: Bazak Ozaj / Nenad Briski

Odg. urednik: Zorica Ilić

DW

 

Autor 6.4.2011. u 02:24

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija