Završen najduži rat u historiji SAD-a: Amerikanci nakon 13 godina napustili Afganistan

tačno.net
Autor/ica 29.12.2014. u 10:37

Završen najduži rat u historiji SAD-a: Amerikanci nakon 13 godina napustili Afganistan

Sjedinjene Američke Države okončale su svoj rat u Afganistanu, što je simbolično obilježeno ceremonijom u nedjelju, na kojoj su američke borbene trupe predale zemlju afganistanskim sigurnosnim snagama.

Svečanost je napravljena u sjedištu misije NATO-a, uz prisustvo birane publike.

Američki general John Campbell istakao je da je u Afganistanu ubijeno 3.500 međunarodnih vojnika, te je pohvalio afganistanske snage sigurnosti na spremnosti da preuzmu borbu u svoje ruke.

Dodao je kako će NATO nastaviti pružati podršku domaćim snagama da u zemlji održe mir i stabilnost. To podrazumijeva da će već od 1. januara naredne godine NATO pružiti podršku u obuci afganistanske vojske.

“Zahvaljujući izvanrednim naporima i žrtvama naših žena i muškaraca u uniformi naša borbena misija u Afganistanu je završila i najduži rat u američkoj historiji je došao do svoga kraja”, rekao je američki predsjednik Barack Obama, prenosi Huffington Post.

Misija NATO-a, na čelu sa SAD-om, u Afganistanu je uspostavljena s ciljem rušenja talibana nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine u SAD-u. Tokom rata u Afganistanu poginula su 2.224 američka vojnika, prenio je AP.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 29.12.2014. u 10:37