Završena opsada španske ambasade u Kabulu: Napadači ubijeni

tačno.net
Autor 12.12.2015. u 10:54

Završena opsada španske ambasade u Kabulu: Napadači ubijeni

Foto: Reuters

Nakon samoubilačkog napada na rezidenciju za goste u kompleksu španske ambasade u Kabulu, afganistanske sigurnosne snage ubile su tri talibanska napadača, a u napadu je ubijen jedan španski i četiri afganistanska policajca, saopćila je kabulska policija.

Talibanski napad izveden je u dobro osiguranom dijelu Kabula u blizini mnogih stranih ambasada i vladinih zgrada, rekao je glasnogovornik kabulske policije Basir Mudžahid, a višesatna pucnjava i eksplozije trajale su do ranih jutarnjih sati u subotu.

U napadu je ranjeno devet afganistanskih civila,a 47 Afganistanaca i stranih državljana spašeno je iz obližnjih zgrada gdje su bili zatočeni kad su sigurnosne snage izolirale prostor oko rezidencije za goste, za koju su čuvari rekli da je dio kompleksa španske ambasade.

Zadnji u nizu napada na strane mete u Kabulu počeo je poslijepodne u petak kad je samoubica detonirao autobombu pored rezidencije za goste omogućivši trima naoružanim osobama da preuzmu pozicije i otvore vatru na sigurnosne snage.

Operacija je potrajala jer smo željeli spasiti ljude zatočene u obližnjim zgradama“, rekao je šef kabulske policije Abdul Rahman Rahimi za Reuters.

Talibanski napad na rezidenciju dogodio se dan nakon što se predsjednik Ashraf Ghani vratio s regionalne mirovne konferencije u Islamabadu s ciljem pokretanja mirovnih pregovora s talibanskim militantima.

N1

tačno.net
Autor 12.12.2015. u 10:54