Zbog američkog Anti-Opec zakona: Saudijska Arabija prijeti dolaru i američkim frakerima

Benjamin Bidder/dpa
Autor/ica 5.4.2019. u 11:39

Zbog američkog Anti-Opec zakona: Saudijska Arabija prijeti dolaru i američkim frakerima

Foto: AP /Hasan Jamali, File

Sa „Nopec“ protiv Opec-a? U SAD bi jedan zakon mogao uskoro omogućiti tužbe protiv naftnog kartela ali Saudijska Arabija prijeti masivnim kontraudarima. Kako će se odlučiti američki predsjedik Trump?

Izvor: Benjamin Bidder/dpa
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Stari je to san etabliranih industrijskih zemalja kao SAD: Naći put kako bi se konačno slomila moć kartela Opec kome pripadaju najvažniji izvoznici nafte kao Saudijska Arabija. U Vašintonu se trenutno diskutuje o novom prodoru u ovom pravcu, takozvanoj Nopec inicijativi.

To izaziva napetost između SAD i Saudijske Arabije. Prema informacijama agenture Reuters saudijsko vođstvo prijeti SAD kontraudarom. Prema dobro obavještenim radi se o tome da se u poslovima sa naftom isključi dolar kao platežno sredstvo.

Prodaja bi se mogla odvijati u drugim valutama rekle su tri osobe koje dobro poznaju energetsku politiku Saudijske Arabije. Cilj prijetnje: Zaustaviti SAD da primjeni No Oil Producing and Exporting Cartels Act – kratko Nopec. Ova mogućnost je već diskutovana sa drugim zemljama Opec-a i saopštena je SAD.

Napad na frakere?

Ako bi došao Nopec to bi imalo odlučujuće poslijedice za 14 članskih država naftnog kartela Opec. Zakon bi promijenio američke zakone o kartelima i zemlje Opec-a bi mogle biti tužene. Jer tada bi bilo ilegalno dogovarati se o proizvodnji nafte i gasa i utvrđivati njihove cijene. Ako se zemlje toga ne bi pridržavale moglo bi ih to skupo stajati.

To nije prvo upozorenje koje je Saudijska Arabija u ovom predmetu adresirala na SAD. Sredinom marta saudijski predstavnici su javno rekli da bi od posledica ovoga konflikta štete mogao imati i Wall Street kao i mnogo malih i srednjih proizvođača nafte u SAD, koji naftu dobijaju spornom tehnologijom frakinga. Zemlje Opec-a započele bi tada sa masivnim povećanjem proizvodnje i snizile cijene na svjetskom tržištu toliko da bi eksploatacija sa relativno skupom fraking tehnologijom postala nerentabilna, rekao je generalni sekretar Opec Mohammad Barkindo. „Nopec ne služi interesima SAD“, citira ga agentura Bloomberg.

Da li će se ova inicijativa stvarno realizovati zavisi u velikoj mjeri i od američkog predsjednika Trumpa. Njegovi prethodnicu nisu htjeli Nopec. Međutim Trump se u prošlosti više puta javno obrušavao na visoke cijene nafte i krivicu za to prebacivao na Opec. U svakom sličaju stručnjaci smatraju da su male šanse da se Nopec usvoji.

O ovome se saudijsko ministarstvo energije nije htjelo zvanično izjasniti. Ministarstvo vanjskih poslova SAD izjavilo je da ne želi komentarisati tekuće procese donošenja zakona.

spiegel.de

Benjamin Bidder/dpa
Autor/ica 5.4.2019. u 11:39