Zbogom prijatelju:Umro Tadeusz Mazowiecki

tačno.net
Autor 28.10.2013. u 10:01

Zbogom prijatelju:Umro Tadeusz Mazowiecki

Mazowiecki je rođen u Plocu u centralnoj Poljskoj 1927. godine, a postao je prvi premijer Poljske nakon održavanja historijskih pregovora pod nazivom Okrugli sto i izbora 1989. godine koji su doveli do okončanja komunističke vladavine.

Mazowiecki, kršćanski demokrata, služio je na funkciji premijera do decembra 1990. godine, podsjećaju lokalni mediji.

Mazowiecki je potjecao iz poljske plemićke porodice i studirao je pravo na Univerzitetu u Varšavi.

Od 1945. do 1955. godine bio je član katoličke organizacije PAX, koja je bila pod kontrolom komunista, ali je kasnije izbačen jer se smatralo da je bio u internoj opozicionoj grupi.

Zatim je 1957. godine s drugima osnovao Catholic Intelligentsia Club i postao urednik magazina “Wiez”.

Od 1981. godine, bio je prvi urednik opozicionih sedmičnih novina “Tygodnik Solidarność” (Sedmičnjak solidarnosti), koje su zabranjene kada su komunisti uveli vojni zakon u decembru 1981. godine.

Mazowiecki je uhapšen tokom racija i jedan je od posljednjih oslobođenih zatvorenika u decembru 1982. godine.

Postao je jedan od glavnih pregovarača trgovačkog sindikata Solidarnost tokom pregovora Okruglog stola 1989. godine i prvi poljski nekomunistički premijer u septembru iste godine nakon što mu je novoizabrani parlament izglasao povjerenje.

On je također postao specijalni izaslanik organizacija Ujedinjenih nacija za Bosnu i Hercegovinu i član donjeg doma poljskog parlamenta za stranku Unija slobode desnog centra. Također se zalagao za pridruživanje Poljske Evropskoj uniji i veće integriranje Evrope.

tačno.net
Autor 28.10.2013. u 10:01